Ta razpolaga z zmogljivostmi in znanji za izpeljavo proslave, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Prešernova proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, tradicionalno poteka na predvečer kulturnega praznika. Foto: BoBo
Prešernova proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, tradicionalno poteka na predvečer kulturnega praznika. Foto: BoBo

Po predlogu zakonskih sprememb, ki jih bo DZ obravnaval po skrajšanem postopku, se bosta priprava in izvedba proslave ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri 7. februarja, torej na predvečer kulturnega praznika, podeljujejo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, prenesli na koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve, ki usklajuje tudi vse druge državne proslave.

Kot so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje, je v preteklosti večkrat prihajalo do organizacijsko-tehničnih nejasnosti in vprašanja formalne odgovornosti za izvedbo proslave ob podelitvi Prešernovih nagrad. Da se odločanje o vseh državnih proslavah uredi na primerljiv način, predlagana sprememba predvideva, da organizacijo proslav ob slovenskem kulturnem prazniku prevzame omenjeni odbor.

Odbor sestavljajo predstavniki različnih vej oblasti in različnih državnih organov ter civilne družbe, ima izkušnje na področju organizacije velikih prireditev in reden stik z dogajanjem. Razpolaga tudi s potrebnimi produkcijskimi zmogljivostmi in znanji, da takšno prireditev izpelje, še piše v sporočilu za javnost.

Dobitniki najprestižnejših nagrad za kulturo v slovenskem prostoru bodo znani prihodnji teden.