Sašo Hribar na shodu v podporo javni RTV Slovenija septembra 2022. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sašo Hribar na shodu v podporo javni RTV Slovenija septembra 2022. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Umrl je legendarni radijski voditelj Sašo Hribar

"Sašo Hribar ni bil samo dolgoletni sodelavec RTV Slovenija, temveč tudi neutrudni borec za kakovost osrednjega slovenskega javnega medija," je v imenu Sveta RTV Slovenija, katerega član je bil tudi Sašo Hribar, zapisal njegov predsednik Goran Forbici. "Zaradi širokega zaupanja svojih sodelavcev je bil več mandatov član Programskega sveta, od letos pa tudi novega Sveta RTV Slovenija."

"Ježkov nagrajenec Sašo Hribar je bil znan po svojem ostrem jeziku. A mi si ga bomo zapomnili po njegovem ostrem duhu. "Man muß so radikal sein wie die Wirklichkeit ('Treba je biti vsaj tako radikalen, kot je radikalna resničnost', besede Bertolta Brechta, op. n.), je ob norostih 20. stoletja komentiral še en pronicljiv in duhovit humorist in družbeni kritik. Sašo Hribar ni tozadevno nikoli razočaral. Njegova smrt predstavlja za nas in celotno RTV Slovenija veliko izgubo."

Zvezdan Martić: "Saša ne bo mogoče nadomestiti"
"Sašo je bil prijatelj, sodelavec, soborec. Vedno na pravi strani, vedno v boju za t. i. malega človeka, kar je vsak od nas,"
je o Hribarju povedal predsednika Uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić. "Slovenija in vsa slovenska javnost je izgubila človeka, ki ga ne bo mogoče nadomestiti. Čeprav nas je desetletja spravljal v smeh, nas je na koncu pustil v solzah."

V sporočilu za javnost naše medijske hiše so pretresenost ob izgubi izrazili tudi sodelavke in sodelavci RTV Slovenija. "V etru in na hodnikih RTV Slovenija bomo pogrešali njegove iskrive in prodorne misli, gromek smeh in glasne domislice, s katerimi je kreativno in skozi satiro osmišljal današnjo družbo in aktualno dogajanje. Zapustil nam je neprecenljivo ustvarjalno dediščino, ki bo za vedno ostala pomemben del Radiotelevizije Slovenija."

Umrl je radijec Aleksander Sašo Hribar

"Izjemen, neponovljiv in nenadomestljiv."

V Aktivu novinarjev Radia Slovenija so priznali, da je težko verjeti informacijam, ki tako pretresejo. "Ko potrdi tretji vir, šok postane resničnost. Nenadnosti odhoda velikana slovenskega radia še nismo čisto ponotranjili," so priznali in dodali, da je bil Sašo Hribar radijec v pravem pomenu besede: "Postavljal je temelje sodobnega radia in negoval enega najtežjih in najžlahtnejših novinarskih žanrov. Satire se ne loti vsak. Treba je veliko vedeti in predvsem razumeti. Sašo je vedel in razumel. Izjemen, neponovljiv in nenadomestljiv."

"V trenutkih bolečine se spominjamo njegovih besed. Tudi teh: 'Satira je v resnici sol na rano. In če so rane tako globoke, kot so v tem trenutku naše, jih preprosto nima več smisla soliti.' Njegova smrt je v nas zarezala globoko rano," so še dodali in izrazili sožalje vsem njegovim najbližjim.

Sorodna novica In memoriam: Odšel je nenadoma in nepričakovano: tja, kjer pravila ne omejujejo duha.

Robert Pajek: "Seje Sveta delavcev bodo drugačne"

Robert Pajek pa je v imenu Sveta delavcev RTV Slovenija, katerega član je bil tudi Hribar, zapisal: "Nikoli ti ni zmanjkalo idej in vemo, da ti jih nikoli ne bi. V tvojem distopičnem svetu ni bilo prostora za polovičarstvo. Vedno si rekel, to moramo narediti bolje. Seje Sveta delavcev bodo brez tvojega glasnega oglašanja drugačne. Bojim se, da ne bo več humornih vložkov, ki so velikokrat prinesli nasmeške na naše obraze in tiho odobravanje, saj je vse, kar si rekel, bilo res."

Ob tem je dodal še: "Član Sveta delavcev si bil od same ustanovitve sveta, saj tvoja izvolitev ni bila nikoli vprašljiva. Na nobeni seji nisi manjkal. Želel si zastopati zaposlene in razpravljati o prihodnosti RTV-ja. Spominjam se, ko smo ustanavljali odbore v novem mandatu Sveta delavcev in sem te vprašal: Sašo, v katerem odboru hočeš sodelovati? Ti pa si odgovoril, v nobenem, razen če ustanovite novega, za kreativnost in ustvarjalnost. Sedaj imamo odbor, tebe pa ni več med nami. Vem pa, da boš kot svetnik, še vedno bedel nekje nad nami in v naših srcih."

Zapisom v slovo kolegu Sašu Hribarju so se pridružili tudi v Društvu poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije, kjer so zapisali: "Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije ob izgubi dragocenega radijskega kolega izraža iskreno sožalje vsem bližnjim. Na profesionalni poti ga je gnal neukrotljiv duh, mu narekoval kritičnohumoren pristop do družbenopolitične aktualnosti in tako iskanje resnice, zaostrene z ironijo. Ostaja nenadomestljiv. Tudi ko poklicno ni bil več v naših vrstah, je bil še vedno zagovornik, zaveznik in aktiven podpornik napovedovalskega poklica. Sašo, mirno pot med prave zvezde."

Kako se ga spominjajo Milan Krapež, Darja Groznik, Miha Lampreht, Ilinka Todorovski in Robert Škrjanc, lahko prisluhnete v spodnjem prispevku Maje Ratej (Val 202).

Sašo Hribar enkraten, neponovljiv, neposreden, enostavno moral si ga imeti rad

Dolgoletni tonski tehnik se spominja: "Genij je bil v tem, kar je delal, in genij bo ostal za vse večne čase"

Vest o tragediji je globoko pretresla najtesnejše Hribarjeve sodelavce. "Vsi smo v šoku. Slišali smo se s fanti in ne moremo verjeti, da je to res. Najprej sem mislil, da gre za neki štos … Zjutraj smo imeli oddajo, vse je bilo super, kot po navadi," je misli ob smrti Hribarja, s katerim sta bila več kot trideset let kolega, predvsem pa prijatelja, skušal strniti Srečo Katona, tonski tehnik, ki je sodeloval pri prvi in zadnji oddaji Radia Ga Ga, iz katere se je Hribar danes zadnjič odjavil ob 11. uri. "Vedno je bilo polno smeha … Zdaj tega smeha ni več."

Edino, kar me pomirja, je dejstvo, da četudi veliko prezgodaj, je odšel točno tako, kot bi si sam želel: lep dan, petek, dopoldne oddaja, popoldne košarka na domačem igrišču in potem kratek spanec ... Ki se je tokrat zavlekel v neskončnost. Zelo ga bom pogrešal.

Bojan Krajnc

Slavni Hribarjev "Katona, daj avizo!" je bilo neke vrste mašilo, trenutek, v katerem je izjemno hitri mislec zbral svoje ideje in v pičlih 30 sekundah, kolikor je trajal glasbeni premor, ki ga je dolga leta zaznamovala istoimenska pesem skupine Queen, podal napotke in usmeritve svojim varovancem in sovoditeljem Radia Ga Ga. "Bil sem neke vrste stric iz ozadja," opisuje Katona. "Ko je šel z ene teme na drugo, je vedno rekel: 'Katona, daj avizo!' To je bil težek hec. Takrat je usmeril fante, na katero temo gredo, 30 sekund je potreboval, da jim je dal malo napotkov. Avizo sem dal tudi takrat, ko so se začeli zelo režati."

"Sašo je prvi, potem je tu še nekaj fantov, ki so mu podobni. Iz lika v lik prehajajo tako hitro, da ne moreš verjeti. Vsi so geniji, a on je bil prvi genij. Šarec, Godler, Artač, Mastnak … teh prvih pet je oralo ledino. Okoli sebe je zbral ljudi, ki so bili res dobri."

Zvezdan Martić, Vladimir Vodušek, Sašo Hribar in Robert Pajek na ljubljanskem Trgu republike novembra 2022. Foto: BoBo
Zvezdan Martić, Vladimir Vodušek, Sašo Hribar in Robert Pajek na ljubljanskem Trgu republike novembra 2022. Foto: BoBo

Katona Hribarjevih likov, ki jih je imitiral, ni imel preštetih niti jih ni imel Hribar sam. Zadnja leta si jih je pred nastopom pisal na list. "Zadnja leta je imel s seboj papir, na katerem je imel oddajo Radio Ga Ga približno konceptuirano. Pred sedmimi, desetimi leti ni imel na papirju ničesar, vse je imel v glavi. Ko smo vsi presedlali na računalnike in telefone, je Hribar pristal na papir. Če ne bi bilo korone, ne bi vedel, kaj je računalnik. Takrat se je moral s tem pozabavati. Genij je bil v tem, kar je delal, in genij bo ostal za vse večne čase."

"Po naključju sem delal prvo in zadnjo oddajo, prav tako moj kolega Igor Kropec, ki je bil pred več kot 30 leti tudi zraven. Očitno smo bili skupaj pri prvi in zadnji oddaji." Čudno naključje, opiše Katona, ki je Hribarja poznal vse od njegovega prihoda na Radio leta 1985. "Bila sva sodelavca, prijatelja."

Marjan Šarec: "Bil je posebnež, ki ga številni niso razumeli"
Danes obrambni minister Marjan Šarec, ki pa je bil na začetku svoje kariere več let sodelavec oddaje Radio Ga Ga, je na družbenih omrežjih ob Hribarjevi smrti zapisal: "Eden in edini, brez katerega si ne znamo predstavljati zadnjih 33 let. Pustil je neizbrisen pečat v slovenskem prostoru in v naših srcih. Ni bil polovičar. Vsega se je lotil na polno in realiziral nešteto idej, ki so vrele na dan iz tega velikega uma. Srednje poti ni bilo … Ali si ga razumel in imel rad ali pa si njegovo satiro imel za neprimerno. Upam si trditi, da nas je tistih prvih mnogo več."

Hribarjevega značaja in temperamenta se Šarec spominja takole: "Bil je izjemno načitan in razmišljujoč, ves čas v iskanju novih in novih likov in njihovih misli. Bil je posebnež, ki ga številni niso razumeli, neprilagojen bi bil pravi izraz. A prav zaradi tega umetnik posebnega kova. Neponovljiv in edinstven."

"Sašo je prvi, potem je tu še nekaj fantov, ki so mu podobni. Iz lika v lik prehajajo tako hitro, da ne moreš verjeti. Vsi so geniji, a on je bil prvi genij. Šarec, Godler, Artač, Mastnak … teh prvih pet je oralo ledino. Okoli sebe je zbral ljudi, ki so bili res dobri." Foto: Žiga Živulovic jr./BoBo

"Odšel je točno tako, kot bi si sam želel"
"O Sašu je lažje povedati tisoč besed kot napisati dva stavka,"
pravi Bojan Krajnc, ki je pred skoraj dvajsetimi leti ustvaril format politično-satiričnega šova Hri-bar. "Še vedno procesiram. Trajalo bo nekaj časa. Slabo sprejemam take novice. Edino, kar me pomirja, je dejstvo, da četudi veliko prezgodaj, je odšel točno tako, kot bi si sam želel: lep dan, petek, dopoldne oddaja, popoldne košarka na domačem igrišču in potem kratek spanec ... Ki se je tokrat zavlekel v neskončnost. Zelo ga bom pogrešal."

Pretresena sem in šokirana, "kot smo vsi", je tudi TV-voditeljica Bernarda Žarn. "In ne morem verjeti. Še danes sem ga poslušala v Radio Ga Ga in oddaji Ah, ta leta, kjer je govoril o svoji ljubezni do hoje, predvsem po makadamskih poteh. In ja, takšna so bila srečanja z njim, pred kamerami, na odrih in tako mimogrede – z dragocenimi razgledi, nikoli dolgočasna, vselej nepredvidljiva, tudi razburljiva in tako zelo zanimiva. Današnja oddaja Radio Ga Ga je bila naslovljena kot 'Vsi novi, vsi lepi'. Želim si verjeti, da mu bo na novi poti tam zgoraj lepo … Sašo, hvala za vse – vice, bodice in resnice."

Sožalje pokojnikovim svojcem in sodelavcem je na družbenih omrežjih izrekla tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.

Po besedah predsednika vlade Roberta Goloba je Slovenija z odhodom Saša Hribarja izgubila enega najbolj duhovitih in prodornih radijskih in televizijskih ustvarjalcev. "Njegovi oddaji Radio Ga Ga in Hri-bar pomenita prelomnico v slovenskem humorju in politični satiri. Petki brez njega ne bodo nikoli več isti."

Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije ob izgubi dragocenega radijskega kolega izraža iskreno sožalje vsem bližnjim. Na profesionalni poti ga je gnal neukrotljiv duh, mu narekoval kritičnohumoren pristop do družbenopolitične aktualnosti in tako iskanje resnice, zaostrene z ironijo. Ostaja nenadomestljiv. Tudi ko poklicno ni bil več v naših vrstah, je bil še vedno zagovornik, zaveznik in aktiven podpornik napovedovalskega poklica. Z društvom je bil od njegove ustanovitve.

Sašo, mirno pot med prave zvezde.

Umrl je Sašo Hribar