Teden na Uredništvu igranega programa zaznamuje ravno minljivost, ki je kljub svoji melanholiji lahko tudi nadvse navdihujoča in izpovedna – kar kaže tudi nabor radijskih iger konca oktobra in začetka novembra.

Sorodna novica Proslava ob dnevu reformacije s poklonom Štefanu Küzmiču, znanemu kot prekmurski Trubar

Na dan reformacije, ki je državni praznik, bo ob 21.05 na Prvem programu na sporedu radijska igra Zadnjikrat v Ljubljani, v kateri avtor Jože Rode prikazuje zaplete ob zadnji Trubarjevi vrnitvi na Slovensko leta 1567 ter njegov poznejši, zadnji odhod iz Ljubljane – s tem pa tudi dokončno selitev v tujino, ki jo je velikan slovenske besede nazival ''moj Nigdirdom''. V to dogajanje se vpletajo utrinki iz reformatorjeve težke življenjske poti, zaznamovane z bojem za slovenski jezik in nasprotovanjem skorumpiranosti cerkve – te vodijo tudi v protagonistova (interpretiral ga je Aleš Valič) negativna občutja in svetobolje, zaradi katerega kar sedem let po dokončnem odhodu iz Ljubljane ni izdal nobene knjige. Režiser radijske igre o največjem slovenskem reformatorju in avtorju prvih dveh knjig v slovenskem jeziku je Jože Valentič.

Večer po dnevu spomina na mrtve bo na programu Ars na sporedu radijska igra Črna orhideja, ki jo je dramaturginja Darja Dominkuš priredila po istoimenski noveli Edvarda Kocbeka. Novela je izšla v prelomni in za povojno obdobje zelo razburljivi zbirki Strah in pogum, v kateri je pisatelj ujel vojno atmosfero v trenutku zgostitve bistvenih življenjskih vprašanj, ko postaja realnost neoprijemljiva, pa vendar neizprosno odloča o življenju in smrti. Zgodbo o krivdi, etiki in smiselnosti človekovih dejanj v neustavljivem toku zgodovine vodi vedno bolj tesen in globok odnos med partizanom Gregorjem (Boris Ostan) in presunljivo Katarino (Nataša Tič Ralijan), ki jo zaradi izdajstva čaka najhujša kazen – smrt. Likvidacija v poročno obleko oblečene Katarine vse do danes ostaja eden najbolj presunljivih prizorov slovenske literature, prirejevalka Darja Dominkuš pa je v radiofonskem delu še dodatno poudarjeno razprla Kocbekovo misel med izgovorljive in neizgovorljive besede z občutljivostjo sodobne pisave. Igra v režiji Aleša Jana bo na sporedu v četrtek ob 22.05 na programu Ars.

Ponedeljkov termin radijske igre na Arsu pa – kot so poslušalke in poslušalci že vajeni – zaznamuje praznična serija oddaj o zgodovini slovenske radijske igre, ki jo Uredništvo igranega programa posveča šestdesetletnici programa Ars in petindevetdesetletnici slovenske radijske igre. V peti oddaji je avtor in režiser Peter Zobec v ospredje postavil vsestransko radijsko ustvarjalko, organizatorko in pedagoginjo Silvo Danilovo, ki so jo ljubkovalno imenovali tudi "radijska deklica za vse" in ki je bila nepogrešljiva v časih, ko ni bilo ne trakov ne posnetih efektov in ne specializiranih radijskih poklicev. V peti oddaji z naslovom Fenomen Silve Danilove bo tako predstavljeno njeno izjemno izvirno režijsko delo in neumorno iskanje novih radijskih talentov – v njenih igralskih skupinah je bilo vsega skupaj kar 156 otrok. Prve štiri oddaje, ki z dragocenim umetniško-dokumentarnim gradivom črtajo časovnico radijske igre od časa pred prvo svetovno vojno, pa so še vedno na voljo za poslušanje v podkastu Radijska igra ter na portalu RTV 365.

Kratka radijska igra Na odprto je svojevrsten opomin za dan spomina na mrtve, ko se spominjamo tistih, ki jih ni več med nami. Foto: BoBo
Kratka radijska igra Na odprto je svojevrsten opomin za dan spomina na mrtve, ko se spominjamo tistih, ki jih ni več med nami. Foto: BoBo

Kratka radijska igra: Odprta obzorja in onstranstvo
"Vsak dober mornar mora preživeti eno nevihto," pravi protagonist Boris v kratki radijski igri, ki je svojevrsten opomin za dan spomina na mrtve, ko se spominjamo tistih, ki jih ni več med nami. Na odprto je prvo dramsko besedilo mladega dramaturga in teatrologa Jakoba Ribiča, ki je nastalo leta 2015 pri predmetu Osnove dramskega pisanja in scenaristike na AGRFT pod mentorstvom profesorice Žanine Mirčevske. V zvočni zgodbi voajersko prisluhnemo pretresljivemu poskusu čustvenega zbliževanja očeta in sina v zamejenem prostoru čolna; njuno odtujevanje in plovba, v kateri se dokončno razideta (ali pa navsezadnje le najdeta?), na melanholičen način slavi posameznikovo plutje tako skozi mirna kot tudi vihrava obdobja življenja. Kratka radijska igra Na odprto v režiji Klemna Markovčiča bo na sporedu v sredo ob 13.05 na programu Ars.

Futuristična igra Klic z one strani pa bo na voljo za poslušanje v sobotnem večernem terminu kratke radijske igre na Prvem programu: igro je po predlogi ameriškega pisatelja Williama Nolana za radio priredila režiserka Elza Rituper. Celotno dogajanje se odvije v pogovoru med Frankom in Lenom, ki se pokličeta po telefonu – nenavadno je le, da je Len že nekaj mesecev mrtev … Telefon tako ni več le pripomoček za komunikacijo med oddaljenimi kraji in posamezniki, temveč v igri postane temačna, čudežna zveza med svetovi živih in mrtvih. V igri sta leta 1994 nastopila Boris Juh in Sandi Pavlin.

Radijska igra za otroke: zoprna in težavna Princeska
Na zadnje jutro jesenskih počitnic bodo mladi poslušalke in poslušalci na Prvem programu spoznali prav posebno, netipično princeso – vajeni smo namreč, da so princese v pravljicah mile, prijazne in dobrovoljne, a temu v radijski igri za otroke Princesa kamnitih besed ni tako. Junakinja igre – napisala jo je slovenska avtorica Bina Štampe Žmavc, režiral pa Igor Likar – je namreč pravo nasprotje pričakovanega: nadvse zoprna in težavna je, zato gre na živce celemu dvoru. Vendar njena prava narava ni taka – prste vmes ima poseben škrat (Vojko Zidar) … Ali bo princesa (Nataša Tič Ralijan) na koncu igre vendarle postala bolj ljubezniva in manj zoprna? Odgovor bodo poslušalke in poslušalci izvedeli v nedeljo ob 8.05 na Prvem programu.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

Spored radijskih iger med 30. oktobrom in 5. novembrom

Ponedeljek, 30. oktober
Radijska igra 22.05 (Ars) – Peter Zobec: Zgodovina radijske igre na Slovenskem, 5. del: Fenomen Silva Danilova

Torek, 31. oktober
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Jože Rode: Zadnjikrat v Ljubljani

Sreda, 1. november
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Jakob Ribič: Na odprto

Četrtek, 2. november
Radijska igra 22.05 (Ars) – Edvard Kocbek – Darja Dominkuš: Črna orhideja

Sobota, 4. november
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – William Nolan – Elza Rituper: Klic z one strani

Nedelja, 5. november
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Bina Štampe Žmavc: Princesa kamnitih besed