V kulturnih dejavnostih so zaradi PCT-pogoja zmedeni. Foto: EPA
V kulturnih dejavnostih so zaradi PCT-pogoja zmedeni. Foto: EPA
Sorodna novica PCT tudi na sodiščih, vlakih, v zdravstvu ... Poklukar zagotavlja: Nujna oskrba bo zagotovljena.

Ker ni jasno, ali mladi med 12. in 18. letom za vstop v muzeje in galerije potrebujejo negativen izvid hitrega testa ali je dovolj samotestiranje, šole in omenjene ustanove obiske učencev prestavljajo oziroma odpovedujejo, je za Radio Slovenija poročal Dejan Rat.

"Načeloma skupine odpovedujejo, takšne informacije imam od kolegov, ali prestavljajo datume na poznejše obdobje. Če bi jutri k nam prišla kakšna skupina, bi jo žal morali odsloviti," je poudarila direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana.

Tudi društva, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo, begajo številne nejasnosti glede pogojev za izvedbo dejavnosti, odgovore pristojnega ministrstva pa še čakajo. Malce jasnejša je slika pri športnih klubih in društvih. Trener Karate kluba Radvanje Damjan Horvatič. "To tolmačimo na tak način, da je dovolj zgolj samotestiranje, tako trenerjev kot otrok nad 12 let, to je tisto, kar nas za zdaj obvezuje. Kako bomo to preverjali, pa ne vemo, nikjer tudi ne piše, nikjer nismo zasledili tega," je povedal Horvatič.

Na ministrstvu za izobraževanje so zapisali, da dokazila o samotestiranju niso potrebna, ukrep namreč temelji na zaupanju. Ob tem pa dodali, da pravila za tekmovanja ostajajo nespremenjena. Za njihovo izvajanje je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT za vse športnike, z izjemo otrok, ki še niso dopolnili 12 let.