Za določen čas so tako odložili za sredo napovedani koncert, ki so ga v Gledališču Tartini Piran posvetili Tartinijevi 250. obletnici smrti, nedeljsko premiero celovečernega dokumentarnega filma Požig, ki ga je Majda Širca posnela ob 100. obletnici požiga Narodnega doma Trst, pa iz tržaškega Narodnega doma v Muzej novejše zgodovine v Ljubljani. Prav tako je prestavljena prva predstava iz festivalskega cikla Komigo, ki bi morala biti v Gorici na sporedu v četrtek.

Foto: BoBo/BoBo
Foto: BoBo/BoBo

V ponedeljek so v skladu z direktivami, ki veljajo za Italijo, tudi v Furlaniji - Julijski krajini uvedli izredne ukrepe za zajezitev koronavirusa. Do 1. marca bodo zaradi tega zaprte šole in univerze, do takrat prav tako ne bo kulturnih in drugih prireditev.

Do 1. marca je vrata zaprlo slovensko stalno gledališče v Trstu. Foto: Radio Koper/Primorski dnevnik
Do 1. marca je vrata zaprlo slovensko stalno gledališče v Trstu. Foto: Radio Koper/Primorski dnevnik

Kot pravijo na Občini Piran, koncert v sredo odpade, ker so bile zaradi že omenjene prepovedi otežene za včeraj in danes predvidene vaje gostujočega orkestra v Trstu, pa tudi zato, ker nekateri glasbeniki iz orkestra Ferruccio Busoni prihajajo iz italijanskih krajev, ki so trenutno v karanteni. Organizatorji dogodkov v sklopu projekta Tartini 250 že usklajujejo nov termin koncerta, ki naj bi bil predvidoma sredi aprila.

Petkova premiera celovečernega dokumentarnega filma Požig avtorice Majde Širca je iz Narodnega doma v Trstu prestavljena v Muzej novejše zgodovine v Ljubljani, so sporočili z RTV Slovenija. Do 1. marca bo zaprto tudi Slovensko stalno gledališče v Trstu.

Kot so na svoji spletni strani sporočili v Kulturnem domu Gorica, kjer bi se moral v četrtek začeti 17. festival komičnega gledališča v italijanščini, slovenščini in furlanščini Komigo, so v skladu z nastalim položajem in odločbo pristojnih oblasti Furlanije - Julijske krajine do vključno 1. marca odpovedane vse prireditve in dejavnosti kulturnega, športnega in pustnega značaja. Tako je prestavljena tudi uvodna festivalska predstava Komiga, kabaretni večer Radio poper z Borisom Devetakom in Borisom Kobalom.