Evropska unija ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Foto: Reuters
Evropska unija ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Foto: Reuters

Po Evropi se ob tej priložnosti zvrstijo številni dogodki.

Cilj evropskega dneva jezikov je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe. Evropska unija ima 27 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU-ju govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi, so zapisali na spletni strani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Zavzemamo se, da bi državljani znali vsaj dva jezika poleg maternega
Hkrati želi evropski dan jezikov posebej opozoriti na manj razširjene jezike, ki se jih ljudje redkeje učijo, in na pomen varovanja ogroženih jezikov. "Večjezičnost je eno od temeljnih načel Evropske unije, zapisano v prvi uredbi Sveta iz leta 1958 in vključeno v Listino EU-ja o temeljnih pravicah. Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU-ja poleg maternega znal vsaj dva tuja jezika," še piše na strani predstavništva.

Foto: AP
Foto: AP

Tudi ob letošnjem dnevu v Sloveniji poteka več aktivnosti in dogodkov, namenjenih predvsem mladim in učiteljem tujih jezikov. V torek je potekal Festival jezikov, osrednja prireditev v sklopu dneva je bila v sredo v Orehovem gaju pri Ljubljani. Na njej so podelili priznanja Zavoda RS-ja za šolstvo šolam in učiteljem za prispevke v sklopu lanskega dneva jezikov, srečanje pa je zaznamovala tudi okrogla miza o pomenu branja knjig v različnih jezikih.

V Izoli bo danes na ogled knjižna razstava s kar 40 jezikovnimi različicami Ostržka, ki bo po napovedi del pestrega dogajanja v sklopu dne okviru projekta Europe Readr.

"Preklapljanje med jeziki se začne tukaj"
Sicer je koordinator dejavnosti ob evropskem dnevu jezikov Evropski center za moderne jezike, na strani katerega je ob dnevu in za spodbujanje učenja jezikov na voljo veliko učnega gradiva, jezikovnih iger, aplikacij in kvizov.

V povezavi s slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije bo v ponedeljek potekala tudi konferenca na daljavo v organizaciji Evropske komisije z naslovom Preklapljanje med jeziki se začne tukaj.

Evropski dan jezikov