Letos se je za priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) potegovalo 32 predlaganih kandidatov in kandidatk, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju, so sporočili s sklada.

Zlatko Kaučič (1953). Foto: JSKD/Osebni arhiv
Zlatko Kaučič (1953). Foto: JSKD/Osebni arhiv

Bobnar, tolkalec, improvizator, skladatelj in glasbeni pedagog Zlatko Kaučič je v več kot štiri desetletja trajajoči karieri posnel več kot 60 albumov. Svojega "izjemnega ustvarjalnega potenciala, ki ga izraža kot bobnar, tolkalec, improvizator in skladatelj, pa ne deli le svojim občinstvom, temveč ga predaja tudi svojim učencem, saj že skoraj 20 let vodi priznano tolkalsko šolo v Novi Gorici," so zapisali v utemeljitvi priznanja.

Rosina Katz-Logar in Lenart Katz. Foto: JSKD/Osebni arhiv
Rosina Katz-Logar in Lenart Katz. Foto: JSKD/Osebni arhiv

Kaučič ima za sabo nastope na najpomembnejših evropskih in svetovnih džezovskih festivalih in sodelovanja z množico znanih glasbenikov. Je tudi avtor projekta Kombo, v okviru katerega talentirani mladi glasbeniki skupaj z maestrom ustvarjajo unikatno instrumentalno glasbo. Poleg tega vsako leto organizira Brda Contemporary Music Festival, na katerega povabi svetovno priznane glasbenike in druge umetnike, je še zapisala komisija. Poleg nagrade Prešernovega sklada, ki jo je prejel leta 2011, so ga ovenčali z vrsto drugih domačih in tujih priznanj.

JSKD bo podelil tudi štiri srebrne plakete. Zakonca in predana kulturnika Rosina Katz-Logar in Lenart Katz jo prejmeta za promocijo in ohranjanje slovenskega jezika in kulture na avstrijskem Koroškem, saj sta "že skoraj pet desetletij stebra kulturnega delovanja v Žvabeku, v občini Suha na avstrijskem Koroškem in širše."

Franc Kopič. Foto: JSKD/Osebni arhiv
Franc Kopič. Foto: JSKD/Osebni arhiv
Veronika Haring. Foto: JSKD/Osebni arhiv
Veronika Haring. Foto: JSKD/Osebni arhiv

Filmski ustvarjalec, režiser in snemalec Franc Kopič je "v svoji več kot štiri desetletja dolgi karieri posnel izjemni opus animiranih, dokumentarnih, pa tudi igranih, kratkih in celovečernih filmov," piše v utemeljitvi. Za svoje delo je dobil številne mednarodne nagrade in priznanja, v svojih filmih pa med drugim vestno dokumentira dogajanje v Mariboru.

Soustanoviteljica in predsednica Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi Maribor Veronika Haring, ki izvira iz kroga nemško govoreče skupnosti v Sloveniji, je "od osamosvojitve naprej med najaktivnejšimi organizatorji te manjšinske skupnosti pri nas." Še posebej pomemben je njen trud za ohranitev oziroma oživitev bogatega prispevka nemško govorečih ustvarjalcev h kulturni tradiciji štajerske prestolnice, so zapisali v utemeljitvi.

Helena Fojkar Zupančič. Foto: JSKD/Osebni arhiv
Helena Fojkar Zupančič. Foto: JSKD/Osebni arhiv

Srebrno plaketo prejme tudi zborovska dirigentka Helena Fojkar Zupančič, ki je v letih delovanja "do najvišjega nivoja popeljala tako mlade zborovske pevce kot tudi srednje in starejše generacije. S svojim pristopom je navdih in spodbuda vsem, ki imajo možnost sodelovati z njo".

 Jerica Bukovec. Foto: JSKD/Osebni arhiv
Jerica Bukovec. Foto: JSKD/Osebni arhiv

Tokratna prejemnica JSKD-jevega zlatega znaka pa je zborovska in instrumentalna dirigentka Jerica Bukovec, ki jo po mnenju strokovne komisije "odlikuje izjemen čut za ustvarjalce, kar ji pomaga, da iz svojih zborov in drugih sestavov izvabi vrhunsko in umetniško dovršeno glasbeno ustvarjanje."

O prejemnikih je odločala strokovna komisija v sestavi Tomaž Simetinger (predsednik), Marko Rupel, Marijana Kolenko, Andreja Koblar Perko in Inge Breznik.

Osrednja prireditev JSKD-ja s podelitvijo priznanj bo 1. julija ob 20. uri v Mestnem muzeju Ljubljana.