Opravičilo je sprejela na dogodku z naslovom Večer z Sacheen Littlefeather, ki je potekal v Muzeju filmske akademije v Los Angelesu, poroča The Independant.

Marlonu Brandu je obljubila, da se samega kipca ne bo niti dotaknila. Foto: Getty Images
Marlonu Brandu je obljubila, da se samega kipca ne bo niti dotaknila. Foto: Getty Images

"Tukaj sem in sprejemam to opravičilo. Ne samo zase, ampak kot priznanje, saj vem, da ne gre samo zase, ampak za vse naše narode, ki morajo prav tako slišati in si zaslužijo to opravičilo. Želim, da vsi Indijanci v tem občinstvu vstanejo. Poglejte naše ljudi, poglejte drug drugega in bodite ponosni, da smo vsi preživeli," je dejala v odgovoru na opravičilo, ki ga je izdal nekdanji predsednik Akademije David Rubin.

Nadaljevala je: "Prosim, ko me ne bo več, se spomnite, da vedno, ko se zavzemate za svojo resnico, obenem ohranjate moj glas in glasove naših narodov in ljudi. Ostajam Sacheen Littlefeather. Hvala vam."

"Zloraba, ki ste jo pretrpeli zaradi svoje izjave, je bila nezaslužena in neutemeljena," je David Rubin zapisal v pismu. "Čustveno breme, ki ste ga prenašali, in škoda, ki jo je utrpela vaša kariera v naši industriji, sta nepopravljiva. Predolgo ni nihče prepoznal poguma, ki ste ga pokazali. Izrekamo vam najgloblje opravičilo in iskreno občudovanje," je junija zapisal Rubin.

Na odru se je predstavila kot pripadnica Apačev
Spomnimo. Ko je Marlon Brando dobil oskarja za svojo vlogo v Botru, se je namesto njega podelitve udeležila takrat še igralka in aktivistka Sacheen Littlefeather, ki je povedala, da igralec nagrado zavrača. Na oder je prišla v tradicionalnem oblačilu in se predstavila kot pripadnica Apačev ter predsednica narodnega odbora za pozitivno podobo staroselskih Američanov.

Njene besede so naletele na nekaj malega zvokov podpore, predvsem pa na žvižge tistih, ki se niso strinjali z njenim političnim stališčem na slovesnosti.

Po škandalu na oskarjih je bila Sacheen Littlefeather po lastnih besedah
Po škandalu na oskarjih je bila Sacheen Littlefeather po lastnih besedah "utišana" in nikakor ni dobila dela v filmski industriji. Foto: AP

"Brando z velikim obžalovanjem ne more sprejeti te zelo radodarne nagrade, razlog pa je v obravnavi staroselskih Američanov v filmski industriji," je dejala. "Upam, da nisem zmotila večera in da se bomo v prihodnosti lahko srečali z ljubeznijo in radodarnostjo v srcih in mislih."

Sorodna novica Sacheen Littlefeather: Vlada mi je onemogočala nastop v filmih

Brandova zavrnitev je bila povezana tudi z odzivom oblasti na incident pri Ranjenem Kolenu: predstavniki staroselcev so zasedli mesto v Južni Dakoti, kjer pa so naleteli na odpor zveznih oblasti.

Po njenih besedah je Johna Wayna dogajanje tisti večer še posebej vznemirilo. Zvezdnik vesternov je v številnih svojih filmih igral kavboja, ki je bil v boju z staroselskimi liki. "Med mojim govorom je hodil proti meni, da bi me na silo odnesel z odra, pri čemer ga je moralo zadržati šest varnostnikov, da bi mu to preprečili," je povedala za The Guardian leta 2021.

Littlefeather, ki je igrala v filmih The Laughing Policeman, The Trial of Billy Jack in Johnny Firecloud, je pred tem razkrila, da je bila po zavrnitvi Brandovega oskarja na črnem spisku zabavne industrije. Po filmu Shoot the Sun Down leta 1978 Littlefeather ni več dobila vloge v nobenem filmskem projektu.

Zatem je nastopila šele v dokumentarcu Reel Injun leta 2009, preden je leta 2018 povedala svojo zgodbo v kratkem dokumentarcu Sacheen: Breaking the Silence.