Jamie Dornan je dobil lento najslabšega igralca, njegova soigralka Dakota Johnson mu je parirala v kategoriji najslabše igralke, skupaj pa sta dobila še dodatno nagrado za
Jamie Dornan je dobil lento najslabšega igralca, njegova soigralka Dakota Johnson mu je parirala v kategoriji najslabše igralke, skupaj pa sta dobila še dodatno nagrado za "najslabšo kombinacijo". Foto: IMDb
Eddie Redmayne
Nič nenavadnega ni, če kateri igralec dan pred oskarjem prejme tudi malino. Na seznamu nominacij za zlate maline, s katerimi "nagrajujejo" neuspele filmske dosežke preteklega leta in jih že tradicionalno podelijo dan pred oskarji, se vedno znajde tudi kakšno ime in filmski naslov, ki je nominiran tudi za oskarja - le za drugo vlogo ali v drugi kategoriji. Letos so se tako v bitki za oskarje in zlate maline znašli Rooney Mara, Eddie Redmayne in producent Simon Kinberg (pri malinah za Fantastični štirje, pri oskarjih za Marsovca). Foto: IMDb
Fantastični štiri
Če se zmagovalci na podelitvi pojavijo, dobijo kipec maline v velikosti žogice za golf, pritrjen na izmaličen zvitek filma super 8. Vse skupaj je s sprejem pobarvano zlato in ima vrednost petih dolarjev. (Prepričani smo sicer, da bi na eBayu originalna nagrada dosegla veliko višje vsote.) Foto: IMDb

Lesena adaptacija že tako ali tako ne ravno briljantnega erotičnega romana E. L. James je s podelitve zlatih malin domov odnesla pet nagrad, med drugim tisto za najslabši film, ki si jo je sicer morala razdeliti z zgrešeno superjunaško sago Fantastični štirje.

Jamie Dornan je dobil lento najslabšega igralca, njegova soigralka Dakota Johnson mu je parirala v kategoriji najslabše igralke, skupaj pa sta dobila še dodatno nagrado za "najslabšo kombinacijo". Za piko na i ima 50 odtenkov sive tudi najslabši scenarij.


Na javni posmeh se najbrž požvižgajo

Čeprav kritiki seveda niso bili navdušeni, je filmska adaptacija knjižne uspešnice, ki jo je režirala Sam Taylor-Johnson (in film posnela za pičlih 40 milijonov dolarjev), v kinoblagajnah po vsem svetu zaslužila 570 milijonov dolarjev. Prvi del bodoče trilogije je tako najdonosnejši film studia Universal s cenzorsko oznako R v zgodovini.

Nihče ni varen
Oskarjevec Eddie Redmayne - ki je trenutno za drugega oskarja v prav toliko letih nominiran za svojo vlogo transseksualne umetnice Lili Elbe v drami Dansko dekle - lahko na svoj seznam nagrad odslej uvrsti tudi zlato malino za najslabšega igralca v stranski vlogi. Maščevalo se mu je namreč sodelovanje pri znanstvenofantastičnem spektaklu Jupiter v vzponu.

Poleg nagrade za najslabši film leta, ki si jo deli s Petdesetimi odtenki sive, je prvi del franšize Fantastični štirje dobil še naslov "najslabšega remaka, kopije ali nadaljevanja", Joshu Tranku pa so naprtili priznanje za najslabšega režiserja.

Odpustek za Rockyja
Sylvester Stallone, ki trenutno velja za favorita v oskarjevski kategoriji najboljšega stranskega igralca (za film Creed), je dobil morda edino pohvalno nagrado podelitve: najbolje se je odkupil za stare grehe. Nagrado podeljujejo preteklim dobitnikom zlatih malin, ki jim je uspelo povrniti ugled z boljšimi filmskimi vlogami.

Kaley Cuoco, zvezdnica humoristične nanizanke Veliki pokovci, je najslabša igralka v stranski vlogi postala po zaslugi mladinskega filma Alvin in veverički: Velika Alvintura.

Če znaš izgubljati s slogom, ti je pol že oproščeno
Zlate maline je filmski kritik in avtor knjig o filmu John Wilson leta 1980 ustanovil kot "logično protiutež" vsakoletnemu hollywoodskemu samozadovoljnemu bombardiranju z nagradami. Prejemnike zlatih malin je letos izbralo 943 članov fundacije za to nagrado (iz 48 ameriških zveznih držav in 20 drugih dežel). Glasovalno pravico si prislužijo s 40 dolarji članarine, članstvo pa letno obnavljajo s prispevkom v vrednosti 25 dolarjev.

Sama slovesnost pomeni nekakšen "preizkus" za dobitnike: bodo imeli dovolj smisla za humor, da pridejo kipec iskat osebno? Po navadi ga nimajo, kot "dobra zguba" pa se je v zgodovino leta 2004 vpisala Halle Berry. Po malino za Catwoman je na oder prišla z oskarjem, ki ga je dve leti prej dobila za Ples pošasti, in se zahvalila studiu Warner, da jo je dal v "tako sranje", ki jo je z vrha filmske smetane potisnilo na samo dno. S seboj je privlekla še svojega agenta in ga prosila, naj naslednjič za božjo voljo prebere scenarij, preden ji izbori vlogo.

Podobno se je leta 2010 "izkazala" Sandra Bullock (ki se je že dan pozneje najbrž potolažila z oskarjem za vlogo v Zgodbi o prvaku). Igralka je na podelitev prišla s kupom DVD-jev z napovednikom filma All About Steve, za katerega je bila "nagrajena", in jih razdelila med občinstvo, češ da se ji zdi, da filma niso vsi videli. "Drugače ne bi bila tu, če bi zares gledali film in razumeli, kaj sem želela povedati."