Za vstopnice za polnočne premiere na valentinovo menda tudi pri nas obstaja izjemno povpraševanje. Foto: Kolosej
Za vstopnice za polnočne premiere na valentinovo menda tudi pri nas obstaja izjemno povpraševanje. Foto: Kolosej
Moška frontalna golota je še vedno prehud šok za široko občinstvo, so očitno sklenili ustvarjalci filma. Foto: Kolosej

Ko so že marca lani na tradicionalni prireditvi CinemaCon izbranci videli prvo različico filmskih "odtenkov sive", so v javnost pricurljale informacije, da vse skupaj ni posebej izzivalno in da je splošni ton filma "prej romantičen kot erotičen". Prejšnji mesec so se sumi, da je film precej razredčil vse sadomazohistične elemente predloge, potrdili, ko ameriško cenzorsko telo filmu ni prilepilo niti cenzorske nalepke NC-17.

Zdaj pa britanski Sunday Times poroča, da je v zadnjem letu pisateljica E. L. James osebno posredovala pri režiserki, da bi ta "začinila" prizore spolnosti v filmu. Britanski odbor za klasifikacijo je v nasprotju z ameriškimi kolegi filmu prisodil oznako 18, niso pa zahtevali rezanja nobenih prizorov.

Spletna stran Mr. Skin, ki zbira podatke o goloti na velikih platnih in malih zaslonih, je zbrala vse mainstream filme, ki so v letu 2014 nosili cenzorsko nalepko R v ZDA (in 18 v Veliki Britaniji): v vseh skupaj je bilo manj minutaže, posvečene seksu, kot je bo v Petdesetih odtenkih sive.

Seveda pa kvantitete ne gre postavljati nad kvaliteto: še vedno denimo za erotični mojstrovini veljata Bertoluccijev Poslednji tango v Parizu (1972) in Kubrickove Široko zaprte oči (1999), pa je v njiju samo devet oz. dve minuti seksa. Vseeno pa "Odtenki sive" ne bodo posekali rekorda Devetih pesmi Michaela Winterbottoma, filma, ki je spolnosti posvetil 41 (od skupnih 75) minut.

Nekaterih črt le ne bodo prestopili
V filmski adaptaciji perverznega milijarderja Christiana Greya in prostovoljno podrejeno študentko Anastasio Steele igrata Jamie Dornan in Dakota Johnson. Dornan je v zadnjih mesecih v intervjujih razlagal, da je v okviru priprav za vlogo obiskoval "sadomazo kleti", v isti sapi pa je za Guardian tudi ocenil, da "bo film nagovoril kolikor mogoče široko občinstvo", in potrdil, da ga ga v celoti golega od spredaj ne bomo videli. "Podpisali smo pogodbe, ki so zagotavljale, da občinstvo ne bo videlo mojega ... štilčka."

Knjigo je po svetu kupilo več kot sto milijonov ljudi, prevedena pa je bila v okoli petdeset jezikov. Varno je predvidevati, da bo studio Universal tri debele romane adaptiral v vsaj tri filme.

Taylor-Johnsonova je med snemanjem sodelovala s poklicno domino, od katere se je, kot pravi, "veliko naučila". Za Independent je povedala še: "Prizori spolnosti so precej intenzivni in prepričana sem, da bodo ljudje vzburjeni - ampak sama sem jih videla že tolikokrat, da na to malo pozabim."