Delo televizijske ekipe v snegu. Od leve proti desni: Tonski tehnik Boris Lunaček, režiserka Mija Janžekovič, snemalec Joco Žnidaršič in asistent snemalca Stojan Femec. Foto: Janez Kranjc
Delo televizijske ekipe v snegu. Od leve proti desni: Tonski tehnik Boris Lunaček, režiserka Mija Janžekovič, snemalec Joco Žnidaršič in asistent snemalca Stojan Femec. Foto: Janez Kranjc
Maketa tabora Pohorskega bataljona iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor.
Maketa tabora Pohorskega bataljona iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Foto: Janez Kranjc
Maketa tabora Pohorskega bataljona iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor.
Detajl makete tabora Pohorskega bataljona iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Foto: Janez Kranjc
Pohorska legenda
Joco Žnidaršič (za kamero) in asistent snemalca Stojan Femec. Foto: Janez Kranjc

Pohorski bataljon, ki je sprva štel 90 borcev, je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah. Sestavljen je bil s preureditvijo partizanskih enot na Štajerskem, vključeval pa je Savinjsko in Šaleško četo prvega štajerskega bataljona, skupaj z borci Kranjčevega bataljona, ki so poleti 1942 prišli z Dolenjskega. Komandant bataljona je bil Rudolf Mede - Groga, politični komisar pa Jože Menih - Rajko.


Bataljon je v treh mesecih na Pohorju, v Mislinjski in Šaleški dolini izvedel 105 napadov, 6 večjih akcij (sabotaž na železnici) in požgal 9 objektov.
V drugi polovici decembra si je bataljon uredil tabor s 26 zemljankami na Dekmanskem vrhu pri Osankarici. Tabor je bil dobro skrit in obdan s strelskimi jarki ter strojničnimi gnezdi, vseeno pa ni bil primeren za obrambo.
V začetku januarja 1943 je nemškemu okupatorju uspelo izslediti partizanski tabor. 8. januarja so Nemci z več kot 2.000 možmi obkolili 70 partizanov Pohorskega bataljona. V boju, ki je trajal dve uri in pol, je padlo 69 bork in borcev bataljona, eden pa je bil ranjen in ujet. Na nemški strani je bilo 19 mrtvih in 31 ranjenih pripadnikov varnostnih sil.
V juliju 1959 so na tem območju postavili spominsko znamenje z imeni vseh padlih borcev.
Leta 1984 je bil na naši televiziji narejen dokumentarni film Pohorska legenda (v sklopu serije oddaj Čas, ki živi), avtorja Janeza Kranjca. Režiserka filma je bila Mija Janžekovič, snemalec pa Joco Žnidaršič. Ponovitev filma si lahko ogledate danes ob 23.00 na 2. programu TV Slovenija.
Odlomek iz napovedi filma Pohorska legenda, objavljen januarja 1984
"Celoti znanega dodajamo v nizu Čas, ki živi, filmsko podobo legende in resnice o poslednjem boju Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici. Kako blizu sta si legenda in resnica? V Pohorskem bataljonu si podajata roko, kajti ob vseh dodatkih domišljije ostaja nedotaknjena, neizmaličena in nepotvorjena vsa veličina posameznikov in bataljona, ki je do zadnjega padel v junaškem boju. Med ljudmi, ki so živeli z bataljonom, med borci bataljona in v dokumentih lahko poiščemo oboje; legendo in resničnost. V štirih desetletjih sta se spletli v celoto, ko lahko dovolj vsestransko ocenjujemo vlogo in pomen legendarnega Pohorskega bataljona v slovenskem narodnoosvobodilnem boju …"

Ob 50. obletnici padca Pohorskega bataljona, 1993
Ob 50. obletnici padca Pohorskega bataljona, 1993