Gina Lollobrigida je rojena 4. julija 1927 v kraju Subacio v bližini Rima. Tukaj je na posnetku iz leta 2013. Foto: EPA
Gina Lollobrigida je rojena 4. julija 1927 v kraju Subacio v bližini Rima. Tukaj je na posnetku iz leta 2013. Foto: EPA

Jaz sem naredila Fellinija slavnega, in ne nasprotno.

Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida in Claudia Cardinale
Dve italijanski filmski kraljici v objektivu: Gina Lollobrigida in Claudia Cardinale leta 1966. Foto: AP

Leta 1927 v kraju Subacio v bližini Rima rojena Gina Lollobrigida je odraščala na italijanskem podeželju v skromnih razmerah. Kot igralka je največje uspehe nanizala v 50. in 60. letih preteklega stoletja, med letoma 1949 in 1971 pa je bila poročena s slovenskim zdravnikom Milkom Škofičem, s katerim ima sina Milka Škofiča mlajšega.

Polnokrvna lepotica z umetniško žilico
Sprva se je vpisala na višjo likovno šolo v Rimu. Na karierno pot pa je stopila kot fotomodel in pri starosti 20 let zasedla tretje mesto na tekmovanju za mis Italije. Po letu 1947 je nastopila v manjših filmskih vlogah, dve leti pozneje je odšla v Hollywood. Sicer ni takoj žela uspehov, vendar je kaj kmalu po nastopu v svetovni prestolnici filmske industrije obveljala za najlepšo žensko na svetu.

Prodor ji je uspel leta 1952 z vlogo v filmu Lepotice noči režiserja Reneja Claira. V času razcveta italijanske kinematografije, se pravi v 50. in 60. letih, je veljala za eno najbolj zaželenih igralk ne le doma, ampak tudi drugod po svetu. Nastopala pa je tudi v televizijskih produkcijah. Sodelovala je z največjimi hollywoodskimi igralskimi zvezdniki vseh časov, kot so Humphrey Bogart, Rock Hudson, Burt Lancaster, Tony Curtis in Frank Sinatra.

Pomembnejši filmi, v katerih je igrala, so še Fanfan Tulipan (1952), Kruh, ljubezen in domišljija (1953), Kruh, ljubezen in ljubosumje (1954), Najlepša ženska na svetu (1955), Trapez (1956)n Notredamski zvonar (1956), Najlepši november (1969) in Ostržkove dogodivščine (1972).

Kiparstvo, največja ljubezen dobrodelne igralke
Lollobrigida se je po koncu igralske kariere posvetila umetnosti in humanitarnemu delu. Po 70. letu starosti se je namreč skoraj povsem poslovila od filma in se je začela ukvarjati med drugim s fotografijo in kiparstvom, ki ga označuje za svojo največjo ljubezen.

Poleg tega se je lotila zbiranja razkošnega nakita znamke Bulgari, saj je verjela, da bo tako kar najbolj uživala v sadovih svojega dela. Leta 2013 je svojo zbirko razprodala, denar od prodaje pa je namenila skladom, ki se ukvarjajo z raziskovanjem matičnih celic.

Gina Lollobrigida danes živi na svojem posestvu na Siciliji, občasno pa tudi v svoji hiši v Rimu in vili v Monte Carlu.

Jaz sem naredila Fellinija slavnega, in ne nasprotno.

Gina Lollobrigida