Igralčevi karieri bi težko kdo očital predvidljivost: očitno mu ne gre za to, da bi bil za vsako ceno pod žarometi, kljub temu pa sodeluje z ikonami indie in art filma. Foto: AP
Igralčevi karieri bi težko kdo očital predvidljivost: očitno mu ne gre za to, da bi bil za vsako ceno pod žarometi, kljub temu pa sodeluje z ikonami indie in art filma. Foto: AP
Pianist
Brodyjev nastop v Pianistu mu je, tako v utemeljitvi nagrade, "izboril mesto v srcih filmoljubcev, ne toliko zaradi oskarja, ki ga je osvojil, ampak zaradi načina, kako je upodobil po eni strani človeka, po drugi pa simbol tragedije, ki je ne smemo nikoli pozabiti." Foto: IMDb

Brody, ki je zaslovel s filmom Pianist, po mnenju organizatorjev festivala sodi med izjemne igralce ameriške kinematografije in daleč presega hollywoodske okvire. Z 29 leti je leta 2002 postal tudi najmlajši igralec v zgodovini, ki je prejel oskarja za najboljšo glavno vlogo.

Isti film, drama o holokavstu v režiji Romana Polanskega, mu je prinesel tudi francosko priznanje cezar - Brody je tako eden od majhne peščice Američanov, ki so jih Francozi počastili na ta način. Sicer je bil igralec v karieri že dvakrat nominiran za emmyja, za zlati globus in za bafto.

Rojen v umetniško aristokracijo
Adrien Brody je sicer sin newyorške umetnice Slyvie Plachy. Kot otrok je mamo pogosto spremljal na njenih fotografskih ekspedicijah za The Village Voice; prav zaradi nje se je, kot pravi, od nekdaj počutil sproščenega pred objektivom. Filmski krst je prestal že kot najstnik, v filmu New York Stories (1989) Francisa Forda Coppole.

Igralčevi karieri bi težko kdo očital predvidljivost: očitno mu ne gre za to, da bi bil za vsako ceno pod žarometi, kljub temu pa sodeluje z ikonami indie in art filma, kot so Ken Loach (Bread and Roses), Terrence Malick (The Thin Red Line) in Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel). Spet drugič pa ga lahko ujamemo v holyywoodskem blockbusterju tipa King Kong.

Trenutno sta v poprodukciji kar dva filma, v katerih je Brody nastopil: v akcijski epopeji Emperor (r. Lee Tamahori) igra vladarja Karla V., v kriminalki Unchained (r. Paul Solet) pa še ne vemo, koga - sta pa njegova soigralca Antonio Banderas in John Malkovich.

Sedemdeseti festival bo v Locarnu potekal med 2. in 17. avgustom; Brody bo svoje priznanje prišel osebno prevzet 4. avgusta. Na Piazzi Grande, ki velja za največje filmsko prizorišče v Evropi, bodo v njegovo čast tudi predvajali projekcijo Pianista.

Nagrado leopard club podeljujejo osebnostim, ki podpirajo festival. Med drugimi so v prejšnjih letih nagradili Faye Dunaway, Mio Farrow, Andyja Garcio in Stefanio Sandrelli.

Lani je osrednja nagrada, zlati leopard, pripadla filmu Godless bolgarske režiserke Ralice Petrove. Dogajanje njenega celovečernega igranega prvenca je postavljeno v odročno bolgarsko mestece. Film tematizira popolno izgubo človeških vrednot.