Kot je nekoč dejal:
Kot je nekoč dejal: "Rodil sem se večkrat in gotovo je bilo eno izmed mojih rojstev v Cannesu." Leta 2005 je tako sprejel ponudbo, da predseduje žiriji enega najuglednejših festivalov na svetu. Foto: Reuters

V izjavi za filmski blog Screen Daily je Emir Kusturica citat, ki mu ga je včeraj pripisala ruska tiskovna agencija, nedvoumno zanikal: "V resnici sem popolnoma zmeden. Ne vem, kaj se dogaja. Absolutno z nikomer nisem govoril."

Srbski režiser je nato pojasnil še, da njegov novi film On the Milky Road v uradni tekmovalni spored letošnjega Cannesa ni bil sprejet preprosto zato, ker ga ne bi mogel dokončati v zahtevanem roku. "Canski festival je film hotel," je pojasnil, "ampak ga še nismo dokončali ... Veliko dela je še. Dokončati moramo posebne učinke in del montaže. Vse skupaj je treba malce skrajšati."

Citat iz intervjuja, ki ga ni bilo?
Uradno rusko poročilo navaja, da je Kusturica s prstom pokazal na politično vmešavanje selektorjev v Cannesu. "Sumim, da je nekdo nekomu ukazal, da naj filma ne sprejmejo." No, Kusturica je zdaj razčistil, da festivalski direktor Thierry Fremaux genezo filma On the Milky Road spremlja že zadnja tri leta, in da je bil on sam - režiser - tisti, ki je na predizbornem predvajanju najnovejše različice sklenil, da film še ni v dovolj dobrem stanju, da bi bil pripravljen do letošnjega festivala.

Kusturica, ki se je v Sarajevu rodil v muslimanski bosanski družini, je leta 2005 prestopil v pravoslavno cerkev, in se leta 2012 udeležil Putinove tretje predsedniške inavguracije. Zlato palmo v Cannesu je dobil leta 1985, za film Oče na službeni poti, in nato še leta 1995 za Podzemlje.