Maureen O'Hara z džentelmenoma - Clintom Eastwoodom in Liamom Neesonom - ki sta ji predala nagrado. Foto: Reuters
Maureen O'Hara z džentelmenoma - Clintom Eastwoodom in Liamom Neesonom - ki sta ji predala nagrado. Foto: Reuters
Mijazake, ki ga je beneški festival z nagrado za življenjsko delo ovenčal leta 2005, se je prvič uradno upokojil po silnem mednarodnem uspehu Princese Mononoke, a se nato štiri leta pozneje vrnil s Čudežnim potovanjem in nato še, ko je od projekta Čarovnik Howl in gibljivi grad odstopil njegov prvi režiser, Mamoru Hosoda. Njegova lanska upokojitev pa je menda dokončna. Foto: Reuters
Jean-Claude Carrière je kar 19 let sodeloval s španskim mojstrom Luisom Buñuelom; bil je soavtor skoraj vseh njegovih poznejših filmov. Foto: Reuters

Hollywoodska ceremonija je vsako leto v celoti posvečena častnim nagrajencem; letos so to igralka Maureen O'Hara, japonski animator Hajao Mijazaki in scenarist Jean-Claude Carriere. Humanitarno nagrado Jeana Hersholta je prejel igralec in in aktivist Harry Belafonte. Dobitnike častnih oskarjev vsako leto izbere odbor guvernerjev, ki predstavljajo vseh 17 vej Akademije; pri tem ne razmišljajo le o preteklem letu v filmu, ampak o vseživljenjskih uspehih.

Akademija (uradno: The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) guvernerjeve nagrade, ki jih sicer ne prenašajo po televiziji, prireja že od leta 2009. "Prireditev je nekaj posebnega, ker gre za intimen večer," je v nedavnem intervjuju komentirala predsednica Akademije Cheryl Boone Isaacs. "To je priložnost za Akademijo, da se pokloni široki paleti talentov, ki je nepogrešljiva pri sanjah o ustvarjanju filmov."

Vsakoletni dogodek je, tako vsaj pravi Isaacsova, še posebej pri srcu članom Akademije in filmske industrije, češ da ponuja priložnost za oseben pogled v poklicna življenja izjemno nadarjenih posameznikov.

O prireditvi, katere povzetek bo februarja vključen tudi v osrednjo podelitev oskarjev, tako lahko ugibamo le s fotografij: Harry Belafonte je na njih zavzet v klepet z Morganom Freemanom, Reese Witherspoon je globoko v debati z Jeffrejem Katzenbergom, prišli pa so med drugim tudi Jake Gyllenhaal, Marion Cotillard, Ron Howard, Jessica Chastain, Warren Beatty, Octavia Spencer, Mark Ruffalo, Robert Duvall, Robert Downey Jr. in drugi.

Japonska legenda animacije Hajao Mijazaki, ki je pred kratkim najavil svojo upokojitev, je kipec sprejel iz rok kreativnega direktorja Pixarja Johna Lasseterja, ki je kolega opisal kot "najizvirnejšega filmskega ustvarjalca, kar jih je kdaj delalo v našem mediju". 73-letni režiser se je (prek prevajalca) Akademiji zavalil, pri tem pa dodal, da "ima neverjetno srečo, da je lahko spoznal Maureen O'Hara".

Maureen O'Hara, neustrašna lepotica
94-letno O'Harovo sta zbranim predstavila Clint Eastwood in Liam Neeson, ki oba priznavata, da sta bila v irsko lepotico nekoč zatreskana. Neeson jo je napovedal kot "eno izmed resničnih legend filma in najbolj pustolovskih žensk, kar jih je kdaj živelo" - bila je namreč prva igralka, ki je vztrajala pri tem, da je sama izvajala svoje kaskaderske trike. Igralka, ki so jo na oder pripeljali v invalidskem vozičku, se je v svoji zahvali poklonila Charlesu Laughtonu, Johnu Fordu in večkratnemu soigralcu Johnu Waynu. "Kaj je to?" je vzkliknila v nejeveri, ko ji je Neeson izročil oskarja. "Samo upam lahko, da je iz zlata ali srebra, ne kot žlice iz kuhinje."

Carriere je oskarja sprejel od režiserja Philipa Kaufmana (Neznosna lahkost bivanja); poklonil se je množici režiserjev, s katerimi je v svoji karieri sodeloval. "Vedno so prisotni. Še vedno, kadar delam, slišim njihove glasove."

Harry Belafonte je bil vidno ganjen nad uvodom Susan Sarandon, ki ga je predstavila kot "čisto pravega junaka iz mesa in kosti". "Nagrada mojih vrstnikov za delo na področju človekovih pravic, državljanskih pravic in miru ... to zelo utiša grom sovražnika," je izjavil. Nagrado deli, kot pravi, s Sydneyjem Poitierjem, "svojim priletnim prijateljem". "Preusmeril je ladjo rasnega sovraštva v ameriški kulturi," je rekel o prijatelju. V svojem govoru je še pohvalil Hollywood, ki je napredoval v "pripovedovanju zgodb, ki ponujajo globlji vpogled v človekov obstoj"; med njimi so denimo Schindlerjev seznam, Gora Brokeback in 12 let suženj, filmi, ki so globalno vplivali na stališča ljudi. "Mogoče, čisto mogoče gre za prelomnico v človeški zgodovini."