Zelenski se je februarja letos po satelitski povezavi vklopil v slovesnost ob odprtju Berlinala. Umetnike in kulturne ustanove je pozval, naj
Zelenski se je februarja letos po satelitski povezavi vklopil v slovesnost ob odprtju Berlinala. Umetnike in kulturne ustanove je pozval, naj "izberejo stran", češ da molk pomeni zgolj tiho podporo zlu. Njegov nastop je napovedal Sean Penn, ki je v Berlinu predstavljal film Superpower. Foto: EPA

Revija Variety poroča, da je predsednik Zelenski, sicer nekdanji komik in igralec, računal na zeleno luč Akademije, saj mu je dobrodošlico v zadnjem letu izkazalo več teles, ki podeljujejo nagrade.

Kamere vešč Zelenski je po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022 po satelitski povezavi zbrane nagovoril tako na canskem kot beneškem filmskem festivalu, pa na podelitvi grammyjev in zlatih globusov, septembra pa je celo virtualno zazvončkljal z zvoncem ob odprtju trgovanja na newyorški borzi.

Sorodna novica Sean Penn izročil svojega oskarja Zelenskemu: "Vrnil mi ga boš, ko boš zmagal."

Zelenski je na zlatih globusih ponovil že večkrat slišano sporočilo: Da bo Ukrajina v vojni proti Rusiji zmagala, ob tem pa pozdravil "svobodne ljudi svobodnega sveta – tiste, ki so enotni glede podpore svobodnemu ukrajinskemu ljudstvu”.

Na Akademijo se je obrnil Mike Simpson, vplivni agent pri agenciji WME, ki ga je najela ekipa Zelenskega. Točka stika je bila Simpsonova stranka, režiser Aaron Kaufman, ki je skupaj s Seanom Pennom režiral dokumentarni portret Zelenskega v vojnem času, Superpower (Supersila), ki je premiero doživel na letošnjem Berlinalu. Kot zanimivost: naslovno pesem dokumentarca Supersila je z ukrajinsko popzvezdo Tino Karol posnel Simpsonov sin Tommy.

Med promocijami filma in tiskovnimi konferencami je Penn večkrat pozval ameriško vlado, naj okrepi svojo vojaško podporo Ukrajini, vključno z dobavo raket dolgega dosega. Decembra je Zelenski odpotoval v ZDA in se srečal s predsednikom Joejem Bidnom, ob tej priložnosti pa tudi pozval kongres, naj pošlje več vojaške opreme in orožja Ukrajini.

Mimogrede, Sean Penn je lani enega od svojih dveh oskarjev izročil Zelenskemu, češ da "mu ga bo vrnil v Malibuju, ko enkrat zmagajo v vojni".

(Predtem je igralec zagrozil, da bo svoja kipca "stopil", če Zelenskemu ne bi bilo dovoljeno govoriti na lanski podelitvi oskarjev, a grožnje očitno ni izpolnil. "Akademija ne more narediti nič boljšega, kot je to, da da Zelenskemu priložnost, da nas nagovori," je takrat izjavil Penn.

95. podelitev oskarjev se bo zgodila že to nedeljo – oziroma med drugo in peto uro v ponedeljek zjutraj po našem času. Foto: EPA
95. podelitev oskarjev se bo zgodila že to nedeljo – oziroma med drugo in peto uro v ponedeljek zjutraj po našem času. Foto: EPA

Lani samo solidaren trenutek tišine

A, kot poroča Variety, se vsi ne strinjajo s tem, da bi moral Zelenski dobiti več programskega časa. Lani je vklop menda preprečil producent oskarjev Will Packer: izrazil je skrb, da morda ni pametno dati besede Zelenskemu, ker so vsi prizadeti v ukrajinski vojni belci, v preteklosti pa tragedije in vojne z nebelskimi žrtvami niso bile deležne primerljive pozornosti na podelitvi oskarjev – in Hollywoodu na splošno.

Del podelitve je bil tako samo solidaren trenutek tišine.

Kaj je bil argument letos, da se Zelenskega ne spusti pred kamero, ni jasno, se pa Akademija običajno raje osredinja na prispevke znotraj filmske skupnosti in se izogiba politiki.

Akademija ni edina, ki ima pomisleke. Septembra se je ekipa Zelenskega obrnila na organizatorje filmskega festivala v Torontu (TIFF), da bi ukrajinski predsednik nagovoril zbrane, a so prav tako dobili negativni odgovor. Predstavnik TIFF-a je takrat dejal, da festival podpira Ukrajince, tako doma kot po svetu, in z veseljem prikaže ukrajinsko ustvarjalnost na festivalu, da pa ne želi komentirati pogovorov z vladnimi predstavniki ali veleposlaništvi.

Nedavna anketa agencije Associated press je pokazala, da v ZDA po enem letu vojne med Američani usiha podpora Ukrajini oziroma ideji, da je treba državi nuditi gospodarsko pomoč in orožje.

V letošnjem naboru oskarjevskih nominirancev je v kategoriji najboljšega dokumentarca nominiran tudi Hiša iz trsk (A House Made of Splinters); dokumentira vsakdan ukrajinskih otrok v sirotišnici na vzhodu države. Film bomo lahko že v nedeljo v Ljubljani videli v okviru Festivala dokumentarnega filma, kmalu pa tudi na sporedu Televizije Slovenija.

Med desetimi nominiranci za najboljši film je blockbuster Top Gun: Maverick, ki je bil v zadnjem tednu tarča kritik, češ da ga je delno financiral ruski oligarh Dimitrij Ribolovljov. Ukrajinski svetovni kongres – izseljenska organizacija s sedežem v Torontu – je izrazil "hudo zaskrbljenost zaradi ruskega vpliva na hollywoodsko filmsko industrijo". Studio Paramount teh očitkov še ni komentiral.