Foto: AP
Foto: AP

V videu, objavljenem na Instagramu Volodimirja Zelenskega, Sean Penn ob prihodu v predsedniško palačo v Kijevu vzame iz nahrbtnika zlati kipec in ga postavi pred ukrajinskega predsednika.

"Počutim se grozno. To je zate. Je samo simbolična trapasta zadeva, ampak, če vem, da je tu s teboj, potem se bom počutil bolje in močnejšega za boj," ob tem reče igralec, eden slavnejših podpornikov Ukrajine v boju proti Rusiji.

“Ko boš zmagal, ga pripelji nazaj v Malibu. Počutil se bom precej bolje, vedoč, da je del mene tu,” je še dodal.

Zelenski je 62-letnemu ameriškemu zvezdniku podelil ukrajinski red za posebne zasluge, dvojica pa se je v spremstvu vojske (in fotografov) nato sprehodila po ulicah Kijeva in se ustavila pri plošči, posvečeni Pennu.

Igralec je izrazil svojo hvaležnost Zelenskemu, ta pa mu je dejal, da je ukrajinski narod tisti, ki se mu zahvaljuje.

Ukrajinski predsednik je ob objavi posnetka še zapisal: “Sean je prinesel svojega oskarja kot simbol vere v zmago v našo državo. V Ukrajini bo ostal do konca vojne. Hvala za tako iskreno podporo in občuten doprinos k popularizaciji Ukrajine v svetu!”

Penn je v svoji dolgi in bogati karieri osvojil dva oskarja za igro, za Skrivnostno reko leta 2003, leta 2008 pa za Mleko.

Hollywood za Zelenskega

Zvezdnik in velik aktivist je bil v Kijevu že februarja, kmalu po začetku ruskih napadov na cilje v Ukrajini, in ostaja neomajni podpornik režima Volodimirja Zelenskega.

Marca je dejal, da če organizatorji ne bodo pustili, da Zelenski nagovori ljudi med prenosom oskarjev, bo "javno pretalil svojega oskarja". Ukrajinski predsednik nazadnje ni nastopil na oskarjih, je pa nagovoril občinstvo na podelitvi grammyjev.

Septembra je ruski minister za zunanje zadeve dejal, da ima Penn prepoved vstopa v Rusijo, kot tudi še več kot tisoč drugih ameriških državljanov, vključno s Hillary Clinton, Benom Stillerjem in Morganom Freemanom.