Glatzer je najprej gradil akademsko kariero, potem pa se je preusmeril v televizijske in filmske vode. Foto: EPA
Glatzer je najprej gradil akademsko kariero, potem pa se je preusmeril v televizijske in filmske vode. Foto: EPA
Ekipa filma Še vedno Alice. Foto: EPA

Bolezen so mu diagnosticirali leta 2011, le nekaj mesecev, preden je začel s partnerjem in sodelavcem Washem Westmorelandom prirejati scenarij za Še vedno Alice, ki pripoveduje zgodbo univerzitetne profesorice o njenem spopadanju z začetkom alzheimerjeve bolezni. Glavna igralka v filmu Julianne Moore je pred nekaj tedni za vlogo Alice dobila oskarja za glavno žensko vlogo, še prej pa kopico nagrad po vsem svetu.

"Čeprav sta ALS in Alzheimerjeva bolezen zelo različni bolezni, je bilo zame zelo težko brati," je o branju knjige Lisa Genova Še vedno Alice, na katerem temelji film, dejal Glatzer. "Zadelo me je naravnost v srce. Toda ko sem nehal brati, sem vedel, da ga moramo narediti."

Film Še vedno Alice je bil največji projekt
Po poročanju Huffington Posta je Glatzer kljub bolezni zelo dejavno sodeloval pri snemanju filma. Med 23-dnevnim snemanjem je s sodelavci komuniciral s prstom, s katerim je tipkal besede, ki jih je potem njegov iPad spreminjal v govorjeno besedo. Napredovala bolezen, imel je težave z dihanjem, mu je pred nekaj tedni preprečila udeležbo na podelitvi oskarjev. Skupaj z Westmorelandom sta bila kipca Moorove vesela v bolnišnici.

"Richard je bil izjemen človek - s svojim mnenjem, smešen, ljubeč, družaben, radodaren in tako zelo pameten. Umetnik in briljanten človek. Hvaležen sem za vsak dan od kratkih 20 let, ki sva jih preživela skupaj," je med drugim dejal njegov mož in sodelavec Westmoreland, s katerim sta skupaj režirala Še vedno Alice.

Glazter se je rodil v New Yorku in najprej gradil akademsko kariero, saj je na univerzi v Virginiji doktoriral iz angleščine, filmski svet pa ga je premamil šele pozneje. Z Westmorelandom sta se spoznala leta 1995 in sodelavala pri štirih filmih, med njimi je bil tudi zmagovalec fiilmskega festivala Sundance leta 2006 Quinceañera. Zelo dejaven je bil tudi na televiziji, kjer je sodeloval pri oddajah Road Rules, Divorce Court in Ameriški supermodel.