Celovečerni film Slovenka je režiser in soscenarist Damjan Kozole pripravljal skoraj pet let. Film je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji. Foto: Vertigo
Celovečerni film Slovenka je režiser in soscenarist Damjan Kozole pripravljal skoraj pet let. Film je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji. Foto: Vertigo
Damjan Kozole
Na filmskem festivalu v Valencii je Kozole leta 2006 s filmom Delo osvobaja slavil dvojno: prejel je nagrado za najboljšega režiserja in grand prix – zlato palmo za najboljši film. Foto: EPA

Dvorana z več kot 500 sedeži je bila za predvajanje, ki sta se je udeležila tudi sloviti režiser Brian De Palma in veleposlanik Republike Slovenije v Kanadi Tomaž Kunstelj, razprodana.

Med 34. filmskim festivalom v Torontu so se začeli tudi resni dogovori o distribuciji Slovenke v ZDA in Kanadi, veliko zanimanje ameriških agentov pa vlada tudi za glavno igralko Nino Ivanišin, ki je po besedah ameriških kritikov ustvarila izjemen prvenec, so sporočili iz producentske hiše Vertigo.

Natrpan festivalski urnik Slovenke
Slovenka prihaja v Sloveniji v redno distribucijo 1. oktobra, svojo festivalsko pot pa bo najprej nadaljevala na filmskem festivalu v Reykjaviku, ki bo med 17. in 27. septembrom, in na filmskem festivalu Raindance v Londonu, ki bo potekal med 30. septembrom in 11. oktobrom.

Oktobra bo film prikazan na mednarodnem filmskem festivalu v Pusanu, ki je največji azijski filmski festival in bo potekal med 8. in 16. oktobrom. Sočasno bo prikazan v tekmovalnem programu 25. filmskega festivala v Varšavi, ki bo med 9. in 18. oktobrom.

Slovenka je povabljena tudi v tekmovalni program 30. filmskega festivala v Valencii, ki bo med 16. in 24. oktobrom. Na tem španskem filmskem festivalu je Kozole leta 2006 s filmom Delo osvobaja slavil dvojno: prejel je nagrado za najboljšega režiserja in grand prix – zlato palmo za najboljši film. 1. oktobra bo Slovenka prikazana tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Novembra je film povabljen na filmska festivala v Leeds v Veliko Britanijo in Solun v Grčijo, januarja 2010 pa še na največji skandinavski filmski festival v Göteborg na Švedskem in na enega najpomembnejših filmskih festivalov na svetu v Rotterdam na Nizozemskem. Vabila mednarodnih filmskih festivalov pa še kar prihajajo, še pišejo pri hiši Vertigo.

Šifra: Slovenka
In o čem govori film? Aleksandra je stara 23 let, študira angleščino. Doma je iz manjšega mesta. Pripravlja se na diplomo. Nikomur se niti sanja ne, da ima v oglasniku oglas pod šifro "Slovenka" in da se prostituira.