Letošnja predoskarjevska bitka še naprej ostaja precej izenačena. Foto: Reuters
Letošnja predoskarjevska bitka še naprej ostaja precej izenačena. Foto: Reuters
Zdi se, da letos nič ne more zaustaviti Cate Blanchett in nagrad, ki se usuvajo nanjo. Foto: Reuters
Kot je v zadnjem času prešlo že v navado, se Michael Douglas najprej na vse pretege zahvaljuje Mattu Damonu. Foto: Reuters
Nad svojo nagrado očitno iskreno navdušena Rita Moreno. Foto: Reuters
Prvi dami Sodobne družine, Julie Bowen in Sofia Vergara: nobena se ni pripravljena ločiti od kipca. Foto: Reuters
Po podelitvi razigrano razpoložena zasedba Krivih potov. Foto: Reuters

Ameriške prevare in zgodovinska drama 12 let suženj veljata za dva izmed favoritov na bližajoči se podelitvi oskarjev in tudi sinoči sta bila na podelitvi v Los Angelesu glavna tekmeca za lovoriko najboljše igralske zasedbe. Prejšnji teden sta s podelitve zlatih globusov zadovoljni namreč odšli obe ekipi: Ameriške prevare so dobile globus za najboljšo komedijo ali muzikal, 12 let suženj pa tistega za najboljšo dramo.

Slab večer za oskarjevskega favorita
Po resnični zgodbi posneta drama Steva McQueena o svobodnem možu, ki je bil prodan v suženjstvo, se je v boj sicer podala z največ, kar štirimi nominacijami. Na koncu je slavila le Lupita Nyong'o kot najboljša igralka v stranski vlogi, ki je v svojem zahvalnem govoru povedala tudi simpatično anekdotico o svojem očetu: ko je dobila vlogo v filmu, ga je menda vprašala: "Oči, poznaš Brada Pitta? No, v filmu bom nastopila z njim." Očetov hladnokrvni odgovor: "Ne poznam ga sicer osebno, sem pa vesel, da si dobila službo."

Tudi drugi zmagovalci so večinoma tisti, ki že tako ali tako veljajo za oskarjevske favorite: najboljši igralec je postal Matthew McConaughey, ki v filmu Dallas Buyers Club igra bolnika z aidsom. V ženski kategoriji se je ponovila zgodba z zlatih globusov - na oder je prišla Cate Blanchett, ki si je pot do vseh teh nagrad tlakovala z likom padle aristokratinje v Otožni Jasmine.

Med vsemi cehi zabavne industrije, ki v teh dneh podeljujejo svoje nagrade, je za napovedovanje, v katero smer se bo tehtnica nagnila na oskarjih, ključnega pomena prav igralski. Ta "sektor" je namreč najmočneje zastopan tudi med člani Akademije.

Igralski ceh nagrajuje tudi televizijske dosežke: AMC-jevi seriji Kriva pota in Sodobna družina sta dobili po dva kipca, tudi tista za najboljšo skupinsko igralsko zasedbo (v dramski oz. komični seriji). "Tako se pa konča v slogu," je komentiral Bryan Cranston, ki je prevzel nagrado v imenu zasedbe že jeseni končane serije o preprostem učitelju z rakom, ki se spremeni v mamilarskega tajkuna.

Julia Louis-Dreyfus je na oder prišla po nagrado za svojo vlogo v seriji Veep, a je pri tem postregla z variacijo istega govora, s katerim se je lani zahvalila za emmyja: Najprej se je "po pomoti" začela zahvaljevati za zlati globus, nato pa še za oskarja, dokler je soigralec - tokrat Matt Walsh - ni diskretno popravil.


Najglasnejši aplavz večera je požela 82-letna Rita Moreno, dobitnica nagrade za življenjsko delo. Igralska veteranka, ena redkih dobitnic emmyja, grammyja, oskarja in nagrade tony, je v svojem zahvalnem govoru pela ter flirtala z Bradom Pittom in Jeremyjem Rennerjem, na koncu je požela stoječe ovacije. "Tako klinčevo vzhičena sem," je dahnila, potem ko je na odru uprizorila spontan zmagovalni ples.

Nagrade SAG so igralci med svoje kolege torej podelili takole:

Igralska zasedba v filmu: Ameriške prevare
Igralka v glavni vlogi: Cate Blanchett, Otožna Jasmine
Igralec v glavni vlogi: Matthew McConaughey, Dallas Buyers Club
Igralka v stranski vlogi: Lupita Nyong'o, 12 let suženj
Igralec v stranski vlogi: Jared Leto, Dallas Buyers Club

Igralka v komični seriji: Julia Louis-Dreyfus, Veep
Igralec v komični seriji: Ty Burrell, Sodobna družina
Igralska zasedba v komični seriji: Sodobna družina

Igralka v TV-filmu/miniseriji: Helen Mirren, Phil Spector
Igralec v TV-/miniseriji: Michael Douglas, Moje življenje z Liberacejem

Igralka v dramski seriji: Maggie Smith, Downtown Abbey
Igralec v dramski seriji: Bryan Cranston, Kriva pota
Igralska zasedba v dramski seriji: Kriva pota