Tehnika stop motion je tehnika snemanja animacije, kjer se ročno premika predmete in tako ustvari učinek gibanja. Na sliki prizor iz francoskega filma Laurenta Gorgiarda Mož z bingljajočimi rokami. Foto: Stoptrik
Tehnika stop motion je tehnika snemanja animacije, kjer se ročno premika predmete in tako ustvari učinek gibanja. Na sliki prizor iz francoskega filma Laurenta Gorgiarda Mož z bingljajočimi rokami. Foto: Stoptrik
Tramvaj
Ideja za festival stop motion animacije se je organizatorjem porodila na festivalu Animateka, ki je lani prvič vabil tudi v Maribor. Pri tem je Žiga Brdnik iz Zavoda Udarnik poudaril, da Stoptrik Animateki ne predstavlja konkurence, temveč poteka med njima zelo dobro sodelovanje. Na sliki prizor iz poljskega filma Tramvaj Monike Kuczyniecka. Foto: Stoptrik
Stoptrik, stopmotion
Prvi slovenski animirani film z naslovom 7 na en mah je Saša Dobrila posnel leta 1952. Foto: Stoptrik

V štajerski prestolnici se je začel mednarodni filmski festival Stoptrik, ki je kot prvi v Sloveniji in eden redkih na svetu posvečen izključno umetnosti stop motion animacije. Konec tedna se bo zvrstilo več kot 50 filmov, ki raziskujejo različne pristope k tehniki in žanru te zahtevne vrste animacije.
Skoraj 60 let od prvega slovenskega animiranega filma
Filme bodo do nedelje predvajali v Dvorani Gustaf, kinu Udarnik in na dvorišču Naskovega dvorca. Po besedah programskega direktorja festivala Michala Bobrowskega je v mednarodni izbor, ki vsebuje filme z vsega sveta, poskušal zajeti širok nabor različnih tendenc znotraj žanra, zato bo gledalcem na voljo zelo široka paleta umetniških stvaritev. Posebna pozornost je namenjena animacijam iz Poljske, ki velja za vodilno na področju stop motion umetnosti, ter slovenskim klasikam. Med drugim bo na sporedu prvi slovenski animirani film 7 na en mah iz leta 1952.
Festival bo sklenila projekcija štirih filmov, s katerimi se je na začetku 20. stoletja predstavil Wladyslaw Starewicz, avtor prve animacije z lutkami. "Stop motion animacija je stara toliko kot sam film, a kljub tehnični zahtevnosti še vedno velja za eno izmed animacijskih tehnik, ki najbolj burijo domišljijo. Pri njej gre namreč za to, da vdahneš življenje resničnim predmetom," je pojasnil Bobrowski.

Celoten program festivala najdete tukaj.

Program z umetniško in izobraževalno ambicijo
Festival Stoptrik kot svežo ponudbo predstavlja mariborska Pekarna, ki po besedah njenega vodje Gregorja Kosija "združuje vso mariborsko in širšo filmsko sceno, katere namen ni prodati čim več kart in še več kokic, ampak ima predvsem umetniško in izobraževalno ambicijo".
Organizatorji so si začrtali, da bodo v prihodnje festival še nadgradili, tudi s tekmovalnim programom, pri tem pa si želijo predvsem več posluha na zavodu Maribor 2012, ki vodi projekt evropske prestolnice kulture. Trenutno jih namreč financirata le Mestna občina Maribor in državni urad za mladino, v največji meri pa je rezultat prostovoljstva in zanesenjaštva.