Arhitekt Ivan Vurnik in njegova žena ter tovarišica v umetnosti, slikarka Helena Kottler Vurnik. Foto:
Arhitekt Ivan Vurnik in njegova žena ter tovarišica v umetnosti, slikarka Helena Kottler Vurnik. Foto:
Jette Ostan Vejrup kot Helena Kottler Vurnik
Jette Ostan Vejrup kot Helena Kottler Vurnik Foto: Tina Rakoše, RTV Slovenija
Boris Ostan kot Ivan Vurnik
Boris Ostan kot Ivan Vurnik Foto: Tina Rakoše, RTV Slovenija

Arhitekta in njegovo ženo sta odigrala Boris Ostan in Jette Ostan Vejrup, film pa se skuša prikazati vsaj del tega zanimivega intimnega in umetniškega sobivanja, ki ne more biti nikoli v celoti pojasnjeno.
Velika trojica slovenske arhitekture: Fabiani, Plečnik in Vurnik
Velika trojica arhitektov je izrazito zaznamovala naš čas in prostor. Zametek vsega modernega v arhitekturi je k nam z Dunaja prinesel Maks Fabiani, Jože Plečnik, najznamenitejši predstavnik historične arhitekture in začetnik moderne stavbarske arhitekture pri nas, je objekte obogatil z regionalnimi izraznimi elementi, Ivan Vurnik pa je v dvajsetih letih 20. stoletja iskal slovensko nacionalno umetnost. Po tem romantičnem poskusu je v tridesetih letih 20. stoletja postal vnet zagovornik funkcionalizma in je naredil prve načrte socialne arhitekture pri nas.
Plodno ustvarjalno sodelovanje zakoncev
V nečem pa je bil Ivan Vurnik povsem drugačen od svojih dveh poklicnih kolegov. Fabiani in Plečnik sta živela večji del samsko, asketsko življenje, Vurnikovo življenje pa je bilo burno, zaznamovano tudi z družinsko tragedijo. Njegova žena in tovarišica v umetnosti je bila slikarka Helena Kottler, njuno sobivanje pa se jasno kaže v njunih skupnih delih. Tako imenovana Gesamtkunst v zgodovini umetnosti ni nekaj posebnega, redkost pa je umetniško sodelovanje dveh zakoncev, ki sta zavezana različnima vrstama umetnosti. Ob njunem skupnem delu se poraja vprašanje, kako je intimni partnerski odnos vplival na njuno strokovno in umetniško sodelovanje, pa tudi kako so tragični in usodni dogodki zarezali v delo obeh.
Dokumentarno-igrani film Iskalca skuša vsaj delno razkriti njuno intimno in umetniško sobivanje ter spodbuditi gledalca k razmišljanju o dveh umetnikih, ki sta na poseben način združila ustvarjalne moči.
Arhitekta in njegovo soprogo sta odigrala Boris Ostan in Jette Ostan Vejrup, scenarij je napisal Boris Leskovec, soscenaristka in režiserka filma je Alma Lapajne, direktor fotografije in snemalec Bojan Kastelic, montažer Milan Miloševič, producentka filma pa Tina Rakoše.
Iskalca si lahko na 1. programu Televizije Slovenija premierno ogledate v petek, 8. februarja, ob 21.45.