Jurij Drevenšek (1985) je študiral dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Med letoma 2009 in 2014 je bil član ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), kjer je odigral celo vrsto vlog, zatem pa še ansambla SNG Maribor, kjer se je prav tako izkazal v upodobitvi različnih likov. Zadnja leta deluje kot svobodni umetnik.

Nastopil je v več celovečernih filmih, med njimi so Zmaga ali Kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine Mirana Zupaniča, Kruha in iger Klemna Dvornika in Idila Tomaža Gorkiča, za zadnjega je leta 2015 dobil vesno za najboljšo stransko moško vlogo na Festivalu slovenskega filma. Nastopil je tudi na malih zaslonih, bil je Branko v humoristični nadaljevanki Televizije Slovenija, Brat bratu v režiji Branka Đurića - Đura.

Trenutno ga v slovenskih kinih lahko ujamete v celovečercu Ne bom več luzerka Urše Menart. Na odrskih deskah ga je mogoče videti v predstavi Mazohistka Nejca Gazvode, ki je nastala po istoimenskem romanu Katje Perat v novomeškem Anton Podbevšek Teatru, in v predstavi Kresnice Nine Rajić Kranjac, ki so jo po tekstu Tene Štivičić uprizorili v MGL-ju.

Predstava Rožnati trikotnik Alena Jelena, v kateri igra glavno vlogo, je bila ravno ta teden sprejeta na mednarodni gledališki festival Zlati lev 2019 v Umagu. V letu 2019 ga poleg tega čakajo še tri filmske premiere. Poleti bo na Grossmanovem festivalu v Ljutomeru premiero doživel film Prekletstvo Valburge Tomaža Gorkiča, v katerem igra glavno vlogo, kmalu za tem pa se bo na velikih platnih pojavil še v novem celovečercu Damjana Kozoleta Polsestra in v kratkem filmu Bik Bojana Labovića.

Današnji "avtoportretiranec" pravi, da se še vedno spomni, kje na domačem kavču je sedel, ko si je še kot deček ogledal Cesarstvo sonca - prvi film, ki ga je popolnoma prevzel. Več v Avtoportretu.