V glavnih vlogah novega filma Damjana Kozoleta nastopata Urša Menart (L) in Liza Marija Grašič (D). Foto: Urša Premik
V glavnih vlogah novega filma Damjana Kozoleta nastopata Urša Menart (L) in Liza Marija Grašič (D). Foto: Urša Premik
Damjan Kozole, rojen leta 1964 v Brežicah, je eden najbolj nagrajevanih slovenskih režiserjev. Njegovi filmi so bili prikazani na pomembnih svetovnih filmskih festivalih. Foto: Urša Premik

Celovečerni film Polsestra nastaja po scenariju, ki so ga napisali Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić in govori o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi okoliščin živeti skupaj v majhnem stanovanju v Ljubljani, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Negotova čustva, šovinizem, krivda
Režiser Damjan Kozole je o svojem novem projektu povedal še, da je to "film o ljudeh, ki ne znajo komunicirati med seboj. Gre za kritičen in hkrati razumevajoč pogled na življenje, zaznamovan z družinskimi vzorci, negotovimi čustvi, šovinizmom, občutki eksistencialne izgube, nepripadnosti in ne nazadnje z občutki krivde za dejanja, ki jih nismo sami zakrivili."

V glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marija Grašič, poleg njiju pa igrajo še Peter Musevski, Jurij Drevenšek, Damjana Černe, Anja Novak, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi.

Ekipa, ki jo sestavljajo stalni sodelavci
Ekipo filma v glavnem sestavljajo Kozoletovi stalni sodelavci, to so direktor fotografije iz Beograda Miladin Čolaković, scenografinja Neža Zinajić, kostumografinja Katja Hrobat, kreatorka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, pomočnica režije Irena Gatej, montažer Jurij Moškon, direktor filma Mitja Kozamernik in producent Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Gre za slovensko-makedonsko-srbsko-hrvaško koprodukcijo. Poleg Vertiga iz Ljubljane so manjšinski koproducenti RTV Slovenija, Sisters and Brother Mitevski iz Makedonije, Filmska kuća Baš Čelik iz Srbije in Propeler film iz Hrvaške. Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Filmski center Srbije in Makedonska filmska agencija, pri snemanju pa sodeluje tudi Filmski studio Viba film.

Prvi slovenski film na Netflixu
Damjan Kozole je pred tem režiral že več filmov, med njimi sta Stereotip in Porno film, ki sta bila veliki kino-uspešnici, festivalski ljubljenec Rezervni deli, Slovenka - prvi slovenski film, ki ga je Netflix uvrstil v svojo ponudbo, in Nočno življenje, za katerega je Kozole leta 2016 prejel kristalni globus za najboljšo režijo na festivalu v Karlovih Varih in vesno za režijo na Festivalu slovenskega filma. Je tudi avtor številnih nagrajenih dokumentarnih filmov, med njimi so filmi Meje, Dolge počitnice in Projekt: rak.