Danes 85-letna Lauren Bacall je v dolgoletni karieri nastopila v več kot 30 filmih, tudi v klasikah, kot sta Večni spanec in Key Largo. Foto: EPA
Danes 85-letna Lauren Bacall je v dolgoletni karieri nastopila v več kot 30 filmih, tudi v klasikah, kot sta Večni spanec in Key Largo. Foto: EPA
Humphrey Bogart in Lauren Bacall
Bacallova je v zakonu z Bogartom rodila dva otroka.

"Ne morem verjeti!" je navdušeno vzkliknila 85-letna Bacallova ob prejemu guvernerjeve nagrade na slovesnosti, ki je bila nekakšen uvod v oskarjevski glamur in so se je udeležila številna zveneča hollywoodska imena. Akademija filmskih umetnosti in znanosti se je poklonila tudi režiserju Rogerju Cormanu, kinematografu Gordonu Willisu in producentu Johnu Calleyju.

Corman je v petdesetih letih režiral več kot 50 filmov, kot producent pa je sodeloval pri več kot 300. Med njegovimi najodmevnejšimi izdelki je film Mala prodajalna groze.

Willis ni neznano ime med oskarjevci. Za nagrado akademije je bil nominiran dvakrat, in sicer za filma Zelig leta 1984 in za tretji del Botra leta 1991. Med Calleyjevimi producentskimi uspehi pa velja omeniti filme Razglednice iz pekla, Ostanki dneva, Bližnji odnosi in Da Vincijeva šifra.

Nagrado, posvečeno spominu na Irvinga J. Thalberga, je letos prejel producent John Calley, ki pa se podelitve zaradi zdravstvenih težav ni udeležil.

"Bogiejeva" boljša polovica
Bacallova, ena najuspešnejših filmskih lepotic 40. in 50. let, je na platnih debitirala v klasiki Imeti in ne imeti (1944), v katerem je igrala objekt poželenja Humphreyja Bogarta, ki je pozneje postal njen mož v resničnem življenju.

O junaku Casablance, s katerim je bila poročena od leta 1945 do njegove smrti leta 1957, je diva zlate dobe Hollywooda povedala: "Dal mi je življenje in spremenil moje življenje."

Zveneča imena na slovesnosti
Večer, ki se ga je udeležilo več kot 600 priznanih gostov iz filmskega sveta, so povezovali Annette Bening, Tom Hanks, Kirk Douglas, Anjelica Huston in Quentin Tarantino. Nagrajence je izbral upravni odbor akademije.

Slovesnost je potekala v veliki plesni dvorani nad teatrom Kodak, prav tam, kjer vsako leto priredijo veliko oskarjevsko slavje. Med gosti so bili še Jeff Bridges, James Cameron, Dennis Hopper, Ron Howard, Julie Taymor, Morgan Freeman, Alec Baldwin in Steven Spielberg.

Večer so posneli, niso pa ga predvajali po televiziji. Nekaj odlomkov bodo prikazali med 82. podelitvijo oskarjev, ki bo 7. marca 2010.