Karpo Godina deluje kot režiser, pedagog, montažer in snemalec. Foto: RTV SLO
Karpo Godina deluje kot režiser, pedagog, montažer in snemalec. Foto: RTV SLO

Vsestranski filmski ustvarjalec Karpo Godina se je rodil leta 1943 v Skopju. Sredi 60. let prejšnjega stoletja je s serijo kratkih eksperimentalnih filmov potoval po jugoslovanskih festivalih in tam spoznal kolege, s katerimi je pozneje sodeloval kot direktor fotografije: Želimirja Žilnika, Bato Čengića, Lordana Zafranovića, Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića, Vojka Duletiča in Filipa Robarja Dorina.

Leta 1968 ga je Žilnik povabil k filmu Zgodnja dela kot direktorja fotografije, snemalca in montažerja. Film je zmagal na Berlinskem filmskem festivalu. Kot režiser, direktor fotografije, snemalec in montažer je leta 1980 posnel svoj prvi celovečerni film Splav meduze.

Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je dolga leta poučeval najprej filmsko režijo, pozneje pa predmet Filmska in TV-kamera. Za svoje delo je prejel več kot 40 slovenskih in tujih nagrad, med njimi tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 2006.

42 tekmovalnih filmov in številni drugi
V tekmovalnih programih Festivala slovenskega filma (FSF) se bo letos zvrstilo 42 filmov, družbo pa jim bodo delali še številni drugi, ki bodo prikazani v sekciji Panorama in na posebnih projekcijah. Filmski program je oblikovala selektorska ekipa, ki jo poleg vodje festivala Igorja Prassla sestavljata še programski vodja Denis Valič in programska svetovalka Katja Čičigoj.

Ob vesnah, ki jih bo podelila strokovna žirija, se bodo filmi potegovali še za nagrado, ki jo podeljuje revija Stop. Program festivala je že objavljen na uradni spletni strani FSF, vstopnice za projekcije pa bodo na prodaj od 26. avgusta.