Za oskarja je bila nominirana že štirikrat, z vlogo kraljice Elizabete II. v Kraljici je kipec tudi odnesla. Foto: EPA
Za oskarja je bila nominirana že štirikrat, z vlogo kraljice Elizabete II. v Kraljici je kipec tudi odnesla. Foto: EPA
Kraljica
Helen Mirren v Kraljici. Foto: Imdb

Igralka, ki se tako pridružuje imenitni filmski družbi Charlieja Chaplina, Alfreda Hitchcocka, Stevena Spielberga in Stanleyja Kubricka, je ob novici prevzeta. "To je največje profesionalno priznanje, kar si jih lahko zamislim, zlasti pa nekaj, o čemer nisem niti sanjala kot šolarka v Westcliff-on-Sea v Essexu," je po poročanju BBC-ja dejala Mirrenova.
Predsednik akademije John Willis je ob oznanilu dobitnice nagrade dejal, da gre ta letos eni najizjemnejših igralk njene generacije. Njena neverjetno uspešna igralska kariera pa je dokaz odločnosti, predanosti in talenta, ki jih potrdi v vsaki vlogi.
Ena največjih igralk svoje generacije
Helen Mirren je edina igralka, ki je upodobila tako kraljico Elizabeto I. kot II., za zadnjo je osvojila celo vrsto nagrad, vključno s tremi najvidnejšimi - bafto, zlatim globusom in oskarjem. Na malih zaslonih in velikih platnih jo spremljamo več kot trideset let. Nase je opozorila leta 1980 s prelomno vlogo v gangsterskem filmu Johna Mackenzieja The Long Good Friday in odtlej nanizala celo vrsto vlog, med drugim v filmu Excalibur - Meč kralja Arthurja, Cal in Norost kralja Jurija. Za tega je bila tudi nominirana za bafto in za oskarja. Nič manj opazna ni na odrskih deskah, lani je slavila kot najboljša igralka na podelitvi nagrad oliver (tui tokrat za vlogo Elizabete II.), od leta 2003 pa njeno ime spremlja častni naziv 'dama'.
Igralki, ki smo jo lahko videli tudi v filmih Gosford Park, The Cook, The Thief in Dekleta s koledarja, v zadnjem času pa v The Debtu in Hitchcocku, bodo najvišje priznanje Britanske filmske akademije podelili 16. februarja na slovesnosti v Kraljevi operi v londonskem Covent Gardnu.