Sorodna novica Šanghaj

Spored, v okviru katerega si je mogoče z domačega kavča ogledati filme slovenskih filmark in filmarjev, bogatijo vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so dostopni sedem dni, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Filme, ki so na ogled na strani Bazi slovenskih filmov, najdete tukaj.

Šanghaj je film režiserja filmske uspešnice Petelinji zajtrk, ki tokrat predstavlja film o romski družini Mirga. Mlademu Belmondotu oče v Italiji pokaže umetnost prekupčevanja, v javni hiši pa najde tudi ljubezen svojega življenja. V Prekmurju se odloči postaviti vas Šanghaj, s pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti pa njegovo naselje hitro raste. Ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje. Film je nastal po literarni predlogi, po romanu Nedotakljivi Ferija Lainščka.

Sorodna novica Igram, sem

Na ogled je tudi Igram, sem, najnovejši celovečerec scenarista in režiserja Miroslava Mandića, ki je zanj lani prejel nagrado Štigličev pogled za režijo. Film se posveča igralskemu poklicu ter meji med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira; meji, ki lahko postane nedoločljiva za igralca.

Sorodna novica Film Simone Jerala in Hanne Szentpeteri o slovenskih glasbenih menedžerkah med bendi in brendi

Situacije, posnete v observacijsko-dokumentarističnem slogu, poudarjajo socialni značaj na treh območjih; zgodbe se dogajajo v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu. Film briše mejo med igro in življenjem ter prevprašuje moč metode, igralskega principa po Strasbergu.

Kratki glasbeni dokumentarec Bend vs Brand režiserk Simone Jerala in Hanne Szentpeteri sledi šestmesečnemu utripu glasbenega življenja Maše Pavoković in Eve Kristine Filipčič, menedžerk skupin Koala Voice in persons from porlock. Bistvo zgodbe se razkriva ravno v naslovu Bend vs Brend, saj film lovi trenutke, v katerem se umetniška svoboda stika in spopada z organizacijo, urniki in finančnimi načrti.

Od doma je mogoče usmeriti pogled tudi v kratki eksperimentalno-dokumentarni film Sotto režiserke Ine Ferlan, ki raziskuje človeške čute prek plesalke, prikrajšane za eno od senzoričnih zaznav, ter v observacijski kratki dokumentarni film Csillag Árona Horvátha, študijski projekt o raziskovanju govoric neznanih letečih predmetov v Prekmurju.

Iz kratke animirane TV-serije Princ Ki-ki-do, ki nastaja od leta 2014. Foto: Ozor
Iz kratke animirane TV-serije Princ Ki-ki-do, ki nastaja od leta 2014. Foto: Ozor

V otroški program pa dodajajo kratke animirane TV-serije Princ Ki-ki-do, kratki animirani film Meni ptič, tebi nič (2015) Ane Kristine Budnar, Sashe Hajzler, Sanje Hrvaćanin, Simone Korošec, Tine Lagler, Polone Matjašič, Tamare Nemeth, Tanje Semion in Katarine Škofic in Escape Velocity režiserjev Marka Bizilja, Klavdije Juvan, Timoteja Laha in Ivana Umerja.

Slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci filme podarjajo na ogled v sodelovanju s SFC-jem, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture.