Liliana Cavani pripada generaciji italijanskih režiserjev iz pokrajine Emilija - Romanja, ki so uspeli v sedemdesetih – med njimi so tudi Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini in Marco Bellocchio. Foto: EPA
Liliana Cavani pripada generaciji italijanskih režiserjev iz pokrajine Emilija - Romanja, ki so uspeli v sedemdesetih – med njimi so tudi Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini in Marco Bellocchio. Foto: EPA

Upravni odbor bienala je letošnja dobitnika izbral na priporočilo direktorja festivala Alberta Barbere.

Nekonformistka italijanskega novega vala
"Zelo sem vesela in hvaležna Beneškemu bienalu za to čudovito presenečenje,"
je v izjavi dejala 90-letna Liliana Cavani. Režiserka v Benetkah ni neznan obraz – leta 1965 je na tem festivalu prejela leva za film Philippe Petain: Processo a Vichy. Znan je tudi njen film Nočni portir iz leta 1974 z Dirkom Bogardom in Charlotte Rampling v glavnih vlogah. Naštejmo še njene filme Francesco d’Assisi (1966), Galileo (1968), I cannibali (1970), The Berlin Affair (1985), Dove siete? Io sono qui (1993), Ripley’s Game (2002) z Johnom Malkovichem in Clarisse (2012).

Barbera jo je označil za vsestransko umetnico, obenem jo je opisal kot eno najpomembnejših protagonistk nove italijanske kinematografije 60. let prejšnjega stoletja. "Liliana Cavani je vsestranska umetnica, ki na televizijo, v gledališče in opero vnaša enakega nekonvencionalnega duha in intelektualizem, po katerih slovijo njeni filmi ...Vedno je bila nekonformistka, osvobojena ideoloških predsodkov in distancirana od kakršnega koli pranja možganov, žene jo nenehno iskanje resnice, skrite v najbolj odmaknjenih in skrivnostnih kotičkih človeške duše, vse do roba duhovnosti. Liki v njenih filmih so postavljeni v ahistoričen kontekst, ki razkriva eksistencialno težnjo k spremembam, mlade ljudi, ki iščejo odgovore na pomembna vprašanja, kompleksne in problematične like ter odraža nerazrešeni konflikt med posameznikom in družbo."

Tonyja Leunga Chiu-waija so v preteklosti opisovali kot
Tonyja Leunga Chiu-waija so v preteklosti opisovali kot "azijskega Clarka Gabla", a je zdaj že pustil povsem samosvoj pečat v filmski umetnosti. Foto: AP

60-letni Tony Leung Chiu-wai je ob novici o nagradi povedal, da je presenečen in počaščen. "Upam, da bom to nagrado proslavil z vsemi filmskimi ustvarjalci, s katerimi sem sodeloval. Ta nagrada je tudi poklon vsem njim," je dejal v izjavi. Leta 2000 je prejel nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Cannesu za vlogo v filmu Razpoložena za ljubezen. Prav gotovo poznate tudi njegove vloge v Heroju (r. Yimou Zhang), Notranjih zadevah (r. Andrew Lau, Alan Mak) ter v lanskem Marvelovem blockbusterju Shang Chi in legenda o desetih prstanih. Pravzaprav je nastopil v kar treh filmih, ki so na beneškem festivalu prejeli zlatega leva za najboljši film: Mesto žalosti (1989), Cyclo (1995) ter Poželenje, nevarnost (2007).

Odločitev, da prejme zlatega leva za življenjsko delo, je Barbera utemeljil z besedami, da je igralec pri svojem delu vedno gradil most med televizijo, popularno kulturo in umetniškim filmom. "Eden največjih igralcev svoje generacije je obdržal neverjetno vsestranskost, ki je iz njega naredila filmskega in popzvezdnika v Hongkongu osemdesetih let, hkrati pa si ustvaril renome panazijske in svetovne zvezde, ki dekonstruira tradicionalne predstave o moškem zvezdništvu in v vse svoje vloge vnaša fascinantno rahločutnost."

Beneški festival velja za najstarejši filmski festival na svetu. Najvišja nagrada na njem je zlati lev za najboljši film. V letošnji, 80. izdaji bo potekal med 30. avgustom in 9. septembrom.