Studio Sony se je dalj časa Clooneyja trudil prepričati, naj naslov spremeni v kaj bolj ameriškim ušesom prepoznavnega. Na koncu je obveljala njegova odločitev. Foto: EPA
Studio Sony se je dalj časa Clooneyja trudil prepričati, naj naslov spremeni v kaj bolj ameriškim ušesom prepoznavnega. Na koncu je obveljala njegova odločitev. Foto: EPA

Film, ki se bo potegoval za zlatega leva, bo svetovno premiero doživel 31. avgusta v Benetkah, takoj po uvodni slovesnosti festivala.

Režiser Clooney v filmu k sreči ni ostal le za kamero, ampak se je pokazal tudi pred njo. Ob njem v Marčnih idah igrajo še Ryan Gosling, Marisa Tomei, Paul Gimatti, Philip Seymour Hoffmamn, Jeffrey Wright in Max Minghela.

The Ides of March je, kot že rečeno, po filmih Izpovedi nevarnega uma (2002), Lahko noč in srečno (2005) in Umazana igra (2008) četrti film pod Clooneyjevo režisersko taktirko. Clooney, ki je dramo Beauja Willimona Farragut North za film priredil z Grantom Heslovom, igra demokratskega predsedniškega kandidata, ki se poskuša znajti v neusmiljenem kolesju šikaniranja in umazanih igrer washingtonske politične elite. Ryan Gosling igra njegovega predstavnika za tisk, Paul Giamatti pa predstavnika njegovega nasprotnika. Predstava Farragut North je nastala na podlagi Willimonovih izkušenj iz leta 2004, ko je sodeloval pri kampanji Howarda Deana.

Filmski festival v Benetkah se bo sklenil 10. septembra. Od nedavnega znova samski George je seveda v Benetkah že stalni gost: predlani se je festivala udeležil z ekipo absurdne komedije The Men Who Stare at Goats. Če ne zaradi drugega, se mu je obisk v spomin najbrž vtisnil zato, ker ga je na tiskovni konferenci pričakal oboževalec v spodnjih hlačah, okrašenih z napisom "George, izberi mene".