Alexandre Desplat je bil za svoje delo večkrat nagrajen. Šestkrat je bil za glasbo tudi nominiran za oskarja. Foto: EPA
Alexandre Desplat je bil za svoje delo večkrat nagrajen. Šestkrat je bil za glasbo tudi nominiran za oskarja. Foto: EPA
Večkrat je prispeval glasbeno podlago za magične svetove Wesa Andersona, nazadnje za film Grand Budapest hotel, pred tem pa tudi Kraljestvo vzhajajoče lune in Čudoviti lisjak.
Večkrat je prispeval glasbeno podlago za magične svetove Wesa Andersona, nazadnje za film Grand Budapest hotel, predtem pa tudi Kraljestvo vzhajajoče lune in Čudoviti lisjak. Foto: Kinodvor
Alexandre Desplat
Desplat je sodeloval z režiserji, kot so Stephen Frears, Roman Polanski in Ang Lee. Foto: EPA

Umetniški vodja festivala Alberto Barbera je izbor francoskega skladatelja utemeljil z besedami, da ni le eden največjih sodobnih skladateljev filmske glasbe, marveč tudi goreč filmofil, čigar izjemen umetniški čut sloni na globokem poznavanju filma, njegove zgodovine in jezika.
Glasbena skrivnost velikih režiserjev
Nič manj impresiven od seznama filmov, za katere je napisal glasbo, ni niz prejetih nagrad. Podelili so mu zlati globus, tri cezarje, dve evropski filmski nagradi in bafto, Ameriška filmska akademija ga je šestkrat nominirala za oskarja. Z njegovo glasbo so svoje zgodbe pospremili velikani filmske režije, med drugim Roman Polanski, Terrence Malick, Jacques Audiard, Kathryn Bigelow, David Fincher in Ang Lee.
"Predsedovanje žiriji tako prestižnega festivala je izredna čast in velika odgovornost," je dejal Desplat. "Italijanski film je imel name in na mojo glasbo večji vpliv kot vsi drugi in ponosen sem, da se beneškemu filmskemu festivalu pridružujem leto po gospodu Bernardu Bertolucciju."
Od francoskega filma do hollywoodskih spektaklov
Desplatovo glasbo smo lahko slišali še v filmih Philomena, Somrak: Mlada luna, Harry Potter (v obeh delih Svetinj smrti) in Čudoviti lisjak, vse bi težko našteli, saj zajema več kot 100 naslovov. Podpisal je skladbe, ki so jih v filmih prepevale umetnice, kot so Charlotte Gainsbourg, Kate Beckinsale in Catherine Ringer. Piše tudi za gledališče, Desplatovo glasbo pa so pod njegovo taktirko izvajali Londonski simfonični orkester, Kraljevi filharmonični orkester in Münchenski simfonični orkester. Svoje znanje je skladatelj mlajšim generacijam predajal denimo na pariški Sorbonni in londonski Kraljevi univerzi za glasbo.

Devetčlanska mednarodna žirija 71. beneškega filmskega festivala bo presojala o filmih, ki se bodo na Mostri predstavili med 27. avgustom in 6. septembrom, ko se bo festival sklenil s podelitvijo prestižnih levov.