HBO se je zdaj lotil snemanja nove različice serije, v kateri bosta v vlogi prepirljivih zakoncev Marianne in Johana nastopila Oscar Isaac in Jessica Chastain. Sprva so za vlogo glavne protagonistke angažirali Michelle Williams, ki pa se ji je odpovedala zaradi prezasedenosti, poroča portal Variety.

Oscar Isaac in Jessica Chastain sta skupaj zaigrala že v filmu Leto nasilja (2014). Foto: AP
Oscar Isaac in Jessica Chastain sta skupaj zaigrala že v filmu Leto nasilja (2014). Foto: AP

V izvirni različici sta zakonca upodobila Norvežanka Liv Ullmann in Šved Erland Josephson. Šestdelna serija je bila sprva na sporedu na švedski televiziji in je doživela velik uspeh, nato pa je Bergman po njej ustvaril še celovečerni film. Celovečerec je bil deležen več mednarodnih priznanj, med drugim so ga ovenčali z zlatim globusom za najboljši tujejezični film.

Razkrajanje odnosa med zakoncema
Zgodba skozi 10-letno obdobje raziskuje razpad zakonske zveze med Marianne, ki je družinska pravnica, specializirana za ločitve, in Johanom. Bergman je pri pisanju scenarija izhajal iz lastnih izkušenj – vključno z njegovim odnosom z Liv Ullmann, s katero sta bila v zvezi med letoma 1965 in 1970.

Liv Ullman in Ingmar Bergman. Foto: AP
Liv Ullman in Ingmar Bergman. Foto: AP

Prispevek k povečanju števila ločitev?
Prizori iz zakonske zveze pa so bili dejansko deležni tudi očitkov, da so prispevali k takratnemu naraščanju stopnje ločitev v Evropi. V novi različici Bergmanove klasike naj bi umevanje ljubezni analizirali prek medsebojnega odnosa sodobnega ameriškega para – med drugim bodo pod drobnogled vzeli želje, sovraštvo, monogamijo in seveda vprašanje ločitve, še navaja Variety.

Pod režijo, scenarij in izvršno produkcijo HBO-jeve priredbe se bo podpisal Izraelec Hagai Levi, ki so ga v preteklosti kot soavtorja in soproducenta serije Prevara (The Affair) ovenčali z zlatim globusom.