Režiser Tim Mielants s filmom Small Things Like These
Režiser Tim Mielants s filmom Small Things Like These "pripoveduje zgodbo o redkobesednem človeku s široko odprtimi očmi, jasnimi kot irsko nebo", kot se je izrazil umetniški direktor Berlinala Carlo Chatrian. Po njegovih besedah je spretno pisanje Claire Keegan dobilo odličnega interpreta v igralcu Cillianu Murphyju. Foto: Berlinale
Sorodna novica Rekordno število filmov, prijavljenih na Berlinale, ki se letos ponaša tudi z velikim proračunom

V tekmovalnem sporedu Berlinala bodo zastopane produkcije iz 30 držav; 19 filmov bo na festivalu doživelo svetovno premiero. Šest filmov so režirale ali sorežirale ženske (toliko kot lani). Devet filmskih ustvarjalcev je svoja dela že predstavilo na Berlinalu, od tega šest v tekmovalnem programu, so sporočili z Berlinala.

"Na letošnji izbor smo še posebej ponosni, saj združuje že uveljavljene filmske ustvarjalce z močnimi novimi glasovi v neodvisnem filmu. Pomemben vidik je raznolikost zgodb in ljudi, ki jih pripovedujejo. Skoraj še razburljivejše pa je slogovno bogastvo, ki kaže na daljnosežne možnosti različnih filmskih jezikov," so v sporočilu za javnost navedli besede umetniškega direktorja festivala Carla Chatriana.

V glavnem tekmovalnem programu so filmi Another End, ki ga je režiral Piero Messina, Architecton, režijo podpisuje Viktor Kosakovski, Black Tea, ki ga je režiral Abderrahmane Sissako, La Cocina v režiji Alonsa Ruizpalaciosa in Dahomey, ki ga je režirala Mati Diop.

Sorodna novica Častni zlati medved Berlinala gre "neprekosljivemu vzorniku" Martinu Scorseseju

V tekmi za medvede so tudi A Different Man režiserja Aarona Schimberga, L'empire (The Empire), katerega režijo podpisuje Bruno Dumont, film Gloria!, ki ga je režirala Margherita Vicario, film Hors du temps (Suspended Time) v režiji Olivierja Assayasa in film In Liebe, Eure Hilde (From Hilde, With Love), ki ga je režiral Andreas Dresen.

Maryam Moghaddam in Behtash Sanaeeha podpisujeta režijo filma Keyke mahboobe man (My Favourite Cake), film Langue Etrangere je režirala Claire Burger, režijo filma Me el Ain (Who Do I Belong To) podpisuje Meryam Joobeur, film Pepe je režiral Nelson Carlos De Los Santos Arias in film Shambhala je režiral Min Bahadur Bham.

V glavnem tekmovalnem programu pa so še filmi Kleine Dinge wie diese (Small Things Like These) režiserja Tima Mielantsa, Sterben (Dying), ki ga je režiral Matthias Glasner, film Des Teufels Bad (The Devil's Bath), katerega režijo podpisujeta Veronika Franz in Severin Fiala, film Vogter (Sons) režiserja Gustava Möllerja in film Yeohaengjaui pilyo (A Traveler's Needs), ki ga je režiral Hong Sang-soo.

Berlinale bo v 74. izdaji potekal od 15. do 25. februarja. Žiriji glavnega tekmovalnega programa bo predsedovala kenijska igralka Lupita Nyong'o. Foto: EPA
Berlinale bo v 74. izdaji potekal od 15. do 25. februarja. Žiriji glavnega tekmovalnega programa bo predsedovala kenijska igralka Lupita Nyong'o. Foto: EPA
Sorodna novica Poklon Edgarju Reitzu, "enemu najvplivnejših filmskih ustvarjalcev svoje generacije"

Cillian Murphy v glavni vlogi otvoritvenega filma
Festival bo 15. februarja odprl zgoraj omenjeni Small Things Like These, ki ga je posnel režiser Tim Mielants v irsko-belgijski produkciji. Film je ekranizacija romana večkrat nagrajene irske pisateljice Claire Keegan in razkriva resnice o irskih magdalenskih pralnicah v prejšnjem stoletju. Vodile so jih rimskokatoliške ustanove od dvajsetih let 19. stoletja do leta 1996, domnevno za to, da bi preobrazile "propadle mlade ženske". V igralski zasedbi so Cillian Murphy, Ciaran Hinds, Emily Watson, Eileen Walsh in Michelle Fairley.

Na sporedu tudi 14-urni film
Letos so v program uvrstili tudi enega najdaljših filmov vseh časov: dokumentarec grškega režiserja Dimitrisa Athiridisa z naslovom exergue – on documenta 14, ki traja kar 840 minut, bodo prikazali v programu Berlinale Special. Štirinajsturni film prikazuje potovanje Adama Szymczyka, umetniškega vodje documente 14, ki je leta 2017 potekala v Kasslu in Atenah, med pripravami na documento.

V omenjeni program se je prebil tudi novi film britanske režiserke Rose Glass, Love Lies Bleeding. Ta pripoveduje zgodbo samotarske vodje telovadnice Lou (Kristen Stewart), ki se zaljubi v ambiciozno bodibilderko Jackie (Katy M. O'Brian). Njuna ljubezen zaneti nasilje, ki ju potegne globoko v mrežo Loujine kriminalne družine.

Hong Sang-soo, plodoviti južnokorejski režiser, večinoma ustvarja počasi tempirane, kontemplativne filme o ljubezni in vsakodnevnih dilemah. V njegovem novem filmu, A Traveler’s Needs, ima glavno vlogo Isabelle Huppert. Foto: Berlinale
Hong Sang-soo, plodoviti južnokorejski režiser, večinoma ustvarja počasi tempirane, kontemplativne filme o ljubezni in vsakodnevnih dilemah. V njegovem novem filmu, A Traveler’s Needs, ima glavno vlogo Isabelle Huppert. Foto: Berlinale

Zavezani "medkulturnemu razumevanju"
Ob vesti iz Utaha – v Park Cityju, kjer poteka festival Sundance, so pretekli konec tedna glavno ulico zasedli propalestinski protestniki – sta vodji festivala Carlo Chatrian in Mariette Rissenbeek na tiskovni konferenci poudarila, da bo 74. Berlinale prostor za ustvarjalce na obeh straneh izraelsko-palestinskega konflikta. "Sočustvujemo z vsemi žrtvami krize na Bližnjem vzhodu in drugod. Radi bi, da se prizna trpljenje vseh vpletenih in da bo naš program odprt za diskusijo različnih perspektiv kompleksnosti našega sveta. Skrbi nas širjenje antisemitizma in protimuslimanskega sovraštva po Nemčiji in svetu. Kot kulturna ustanova ostro nasprotujemo vsem oblikam diskriminacije in smo zavezani medkulturnemu razumevanju," je del izjave, ki jo je prebral Chatrian.

Nekaj protestnih odhodov
Chatrian je povedal, da sta dva režiserja iz netekmovalnih sekcij umaknila svoja celovečerca iz protesta proti vojni v Gazi. Gesta je bila del širše iniciative Strike Germany, ki zaradi nemške podpore Izraelu poziva k bojkotu nemških kulturnih ustanov.

Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bo letos prejel ameriški režiser, producent in scenarist Martin Scorsese.