Nagrado bodo režiserju podelili 20. februarja 2024. Foto: EPA
Nagrado bodo režiserju podelili 20. februarja 2024. Foto: EPA

"Za vsakogar, ki razume film kot umetnost oblikovanja zgodbe, ki je hkrati globoko osebna in univerzalna, je Martin Scorsese neprekosljiv vzornik. Njegovi filmi so nas spremljali kot gledalce in ljudi, njegovi liki so živeli in rasli v nas," je ob razglasitvi nagrajenca zapisal vodstveni dvojec prestižnega filmskega festivala Mariette Rissenbeek in Carlo Chatrian.

"Njegov pogled na zgodovino in človeštvo nam je pomagal razumeti in se vprašati, kdo smo in od kod prihajamo," sta še dodala. Ob tem omenjata Morilce cvetne lune, epopeja o eksploataciji ljudstva Osage in belskem pohlepu v Oklahomi dvajsetih let 20. stoletja, ki je na canskem filmskem festivalu požel devetminutne ovacije.

Sorodna novica Morilci cvetne lune

Na Berlinalu ga označujejo kot enega režiserjevih največjih dosežkov. Kot je sam Scorsese povedal, film 'osvetljuje raven nasilja, ki ga je prestala skupnost Osage, in bi tako lahko prinesel nekakšno tolažbo'. V veliko veselje nam je, da lahko ponovno pozdravimo dobrega prijatelja festivala in mu podelimo svojo najpomembnejšo častno nagrado," še pišeta v sporočilu za javnost.

Bogat opus vplivnih filmov
Scorsese je od sredine 70. let, ko je predstavil kultnega Taksista z igralcema Robertom de Nirom in Jodie Foster, ameriško filmsko krajino bogatil z vrsto referenčnih filmov – Pobesneli bik (1980), Idiotska noč (1985), Dobri fantje (1990), Letalec (2004) in dokumentarec o britanski glasbeni skupine Rolling Stones Shine a Light (2008), v zadnjem desetletju pa Volk z Wall Streeta (2013). Njegov najnovejši film Morilci cvetne lune je ugledno ameriško filmsko združenje National Board of Review of Motion Pictures nedavno razglasilo za najboljši film letošnjega leta. Ameriški filmski inštitut pa ga je uvrstil med deset najboljših filmov leta.

Martin Scorsese na odmevni premieri filma Morilce cvetne lune v Cannesu. Foto: Reuters
Martin Scorsese na odmevni premieri filma Morilce cvetne lune v Cannesu. Foto: Reuters

Kot je še zapisalo vodstvo Berlinala, je Scorsese zelo zavezan tudi zgodovinski filmski dediščini in s Filmsko fundacijo, ki jo je ustanovil, podpira restavriranje in distribucijo klasičnih filmov.

Častnega medveda bodo režiserju podelili 20. februarja.