Dokumentarni film Kostarika avtorice Anje Čuček in direktorja fotografije Bernarda Permeta je v dveh delih gledalce RTV Slovenija popeljal skozi razkošno in neokrnjeno naravo kostariških tropskih pragozdov. Nastal je v sodelovanju med TV Slovenija in Nacionalnim inštitutom za biologijo. Za odličnost v kinematografiji je bil nagrajen prvi del dokumentarnega filma.

Avtorica dokumentarca Anja Čuček in direktor fotografije Bernard Perme sta dokumentarni film Kostarika ustvarjala v izredno zahtevnih razmerah. A, tako pravita, se je obrestovalo. Foto: SOJ RTV SLO/dr. Tom Turk
Avtorica dokumentarca Anja Čuček in direktor fotografije Bernard Perme sta dokumentarni film Kostarika ustvarjala v izredno zahtevnih razmerah. A, tako pravita, se je obrestovalo. Foto: SOJ RTV SLO/dr. Tom Turk

Omenjeni mednarodni festival je posvečen kakovostnim filmom o naravi, ki na tak ali drugačen način spodbujajo ohranjanje ali obnovo naravnih bogastev. S svojimi nagradami oziroma priznanji vrednotijo filme v celoti ali pa njihove posamezne elemente, ki izstopajo.

Perme dokumentarne filme o naravi in živalih snema že več kot 20 let. V teh letih je dodobra spoznal biotsko pestrost Slovenije, tokrat pa je z Anjo Čuček predstavil eno najbolj vročih točk biološke pestrosti na svetu, Kostariko. "Ta nagrada je priznanje vsem, ki smo sodelovali pri ustvarjanju dokumentarnega filma, še posebej Anji Čuček in obema strokovnima sodelavcema, prof. dr. Marini Dermastia in prof. dr. Tomu Turku. Brez njih ne bi bilo nič. Posebno veliko priznanje je, da dobiš nagrado na ameriških tleh, kjer je konkurenca izjemna," je o nagradi povedal nagrajenec.

Srednjeameriška država Kostarika se ponaša z izjemnim bogastvom rastlinskih in živalskih vrst. Približno četrtina njenega ozemlja je umeščena v zaščitene narodne parke in zavarovana območja. Biotska pestrost otoške države vabi strokovnjake z vsega sveta, med njimi tudi iz Slovenije.

Sorodna novica Kostarika - raj tudi za slovenske biologe

Kot je v pogovoru za MMC pred premiero filmov na TV Slovenija razkrila Anja Čuček, sta se s Permetom za dobrih 10 dni pridružila odpravi slovenskih študentov biologije, ki so v Kostariki preučevali izjemno biološko pestrost, ki jo na majhnem ozemlju ponuja ta karibska država.

Po njenih besedah je scenarij nastajal skorajda vzporedno s snemanjem in malo naknadno.

Posnela sta 18 ur odličnih posnetkov, ki sta jih ponoči prepisovala na trde diske in popisovala. Kot pravi avtorica, je že med snemanjem hitro postalo jasno, da bo uporabnega materiala zelo veliko, zato je začela razmišljati o dveh delih. "V prvem delu je v ospredju, kaj sploh je tropski gozd, zakaj je pomembno, da ga ohranjamo, v drugem delu pa so v ospredju projekti v Kostariki, kako pogozdujejo te zapuščene plantaže, ki so jih zdesetkali v času United Fruit Companyja."

Kostarika - Biodiverziteta v tropskem gozdu, dokumentarni film, 1/2
Kostarika - Vrnitev v pragozd, dokumentarni film, 2/2