Bill Murray, ki je verjetno še danes najbolj znan po vlogah v filmih Svižčev dan, Izganjalci duhov in Rushmore, svoj uspeh pripisuje ljubezni svojih bližnjih in nadarjenim ljudem, s katerimi je zadnja štiri desetletja sodeloval. Foto: Reuters
Bill Murray, ki je verjetno še danes najbolj znan po vlogah v filmih Svižčev dan, Izganjalci duhov in Rushmore, svoj uspeh pripisuje ljubezni svojih bližnjih in nadarjenim ljudem, s katerimi je zadnja štiri desetletja sodeloval. Foto: Reuters

Bill Muray bi te lahko pahnil s Hooverjevega jeza, pa bi se vso pot navzdol drl: 'O, glej, Bill Murray!'

Jimmy Kimmel
Bill Murray
Murray, ki je pravzaprav znan po tem, da ne živi v mehurčku hollywoodske samozaverovanosti, je priznal, da mu ni preveč prijetno sedeti v častni loži, medtem ko njegovi sodelavci in prijatelji na odru razpredajo o njegovem opusu. "Res težko je prenašati, da so vsi prijazni s teboj. Blazno sumničav postaneš." Foto: Reuters
Ena najmarkantnejših Murrayjevih vlog ostaja lik izžetega filmskega zvezdnika v atmosferični drami Izgubljeno s prevodom. Foto: IMDb

66-letni Murray je nagrado Marka Twaina prejel na nedeljski večerni slovesnosti v Kennedyjevem centru. Takoj ko so mu priznanje - Twainov doprsni kip - izročili, ga je predal naključnemu povabljencu v prvi prsti in avditorij pozval, naj si ga podajajo med seboj.

Murray, ki je pravzaprav znan po tem, da ne živi v mehurčku hollywoodske samozaverovanosti, je priznal, da mu ni preveč prijetno sedeti v častni loži, medtem ko njegovi sodelavci in prijatelji na odru razpredajo o njegovem opusu. "Res težko je prenašati, da so vsi prijazni s teboj. Blazno sumničav postaneš."

44-krat gost v Lettermanovem šovu
Njegovemu zahvalnemu govoru je sledil poklon Davida Lettermana; po novem bradati komik sicer le redko javno nastopa, odkar se je junija lani poslovil od svoje večerne oddaje in se upokojil. Murray je bil gost v Lettermanovi oddaji kar 44-krat in z leti sta se seveda zbližala. Letterman se spominja, da je Billu leta 2003 v svoji oddaji povedal, da ga tisti konec tedna čaka krst njegovega sina. Uro pozneje ga je čakala dostava: Murray mu je poslal čudovito oblekico za krst iz irskega blaga. "Ta spomin, to darilo, njegovo gesto bomo cenili do konca življenja."

Večer, ki je bil zastavljen kot "roast" na Murrayjev račun, torej ni minil brez (nežnih) zbadljivk. Jimmy Kimmel, Aziz Ansari, Sigourney Weaver in Steve Martin so se na lavreata "spravili", češ da je lenuh, nepredvidljiv in težko dosegljiv - da pa ga vseeno moraš imeti rad.

Bill Murray, ki je kariero začel v oddaji Saturday Night Live, je bil v osemdesetih in devetdesetih eden največjih zvezdnikov hollywoodskih komedij, v zrelih letih pa se je vse pogosteje začel lotevati tudi resnejših vlog. Za oskarja je bil nominiran za svojo občuteno upodobitev izžetega, letargičnega igralca v drami Izgubljeno s prevodom, prvencu Sophie Coppole.

V dobi družbenih medijev je Murray postal tudi svojevrstna legenda: znan je po tem, da se nenajavljen pojavlja na študentskih zabavah, poročnih fotografiranjih in domačih zabavah, nato pa z veseljem sodeluje pri popivanju in drugih neumnostih.

Najbolj odljuden zvezdnik
Murray živi v Južni Karolini, nima zaposlenega agenta niti publicista in le redko privoli v poglobljene intervjuje. Znan je celo po tem, da mu je silno težko dostaviti scenarij v branje: ljudje mu morajo puščati sporočila na odzivniku in odlagati pakete pred vhodnimi vrati. Zato najbrž ni presenečenje, da pravi, da bi tudi tokrat ves cirkus okrog nagrade najraje preskočil - in ga tudi bi, če njegovi ljubljeni Chicago Cubsi ne bi prišli v finale lige MLB.

"Če bi se vse skupaj dalo opraviti s pismom, bi bilo čisto dovolj. Zame je tole eno samo nervozno mencanje na mestu."

Nagrado Marka Twaina so prvič podelili leta 1998 in je namenjena vsem, ki ustvarjajo v duhu Samuela Clemensa - satirika, pisatelja in komentatorja, ki je svetu znan pod psevdonimom Mark Twain. Med drugim so nagrado dobili Tina Fey, Will Ferrell in Eddie Murphy.

Iz družine devetih otrok
V svojem govoru se je Murray - peti od devetih otrok v svoji družini - posebej poklonil enemu izmed starejših bratov, Brianu Doylu Murrayju, ki ga je navdušil za improvizacijsko gledališče. Brat je moral po očetovi smrti preživljati družino, zato se je zdelo Billu še toliko bolj hvalevredno, da si je upal slediti svojim sanjam. "Moj brat je imel več poguma kot kdor koli, ki sem ga kdaj poznal, in samo zaradi njegovega poguma sem danes tukaj. Dolgo je čakal na te moje besede."

Bill Muray bi te lahko pahnil s Hooverjevega jeza, pa bi se vso pot navzdol drl: 'O, glej, Bill Murray!'

Jimmy Kimmel