Glede nagrade je 65-letni Bill Murray dejal, da je zelo počaščen, in dodal, da meni, da
Glede nagrade je 65-letni Bill Murray dejal, da je zelo počaščen, in dodal, da meni, da "se je Mark Twain v svojem grobu že tako dolgo in pogosto obračal, da to sporočilo ne bo motilo njegovega počitka." Foto: EPA

Novico so sporočili iz washingtonskega Kennedy Centra, ki sponzorira to nagrado, Murray pa je tako postal 19. prejemnik te nagrade.

Kot je povedal 65-letni igralec, je zelo počaščen in dodal, da meni, da "se je Mark Twain v svojem grobu že tako dolgo in pogosto obračal, da to sporočilo ne bo motilo njegovega počitka," se je pošalil Murray.

Naslednje leto jubilejna 20. podelitev
Kennedy Center podeljuje nagrado od leta 1998 v spomin na velikega ameriškega humorista Marka Twaina, ki se je s pravim imenom Samuel Langhorne Clemens rodil leta 1835 na Floridi. Skozi življenje je opravljal več poklicev - bil je tiskar, ladijski pilot na reki Misisipi, konjenik prostovoljec v ameriški državljanski vojni, rudar, časnikar in seveda pisatelj. Vplival je na številne pisatelje po svetu, pri nas predvsem na Frana Milčinskega. Znan je tudi kot eden redkih prijateljev Nikole Tesle. Umrl je leta 1910.

Razgiban seznam prejemnikov nagrade
Murray pa jo bo prejel na slovesni prireditvi 23. oktobra. Prvi prejemnik nagrade je bil Richard Pryor, leta 2008 jo je George Carlin kot edini do zdaj prejel posmrtno, leta 2010 pa je takrat 40-letna Tina Fey postala najmlajša prejemnica te nagrade. Gre torej za eno redkih nagrad, ki jim ne gre očitati diskriminacije, saj je med prejemniki kar nekaj žensk in temnopoltih.

Murray je zaslovel s sodelovanjem v oddaji Saturday Night Live, igral pa je v filmih, kot so na primer Svižčev dan, prvi in drugi del Izganjalcev duhov, Sveti Vincent, Vražji krt, Izgubljeno s prevodom, Življenje pod vodo in Grand Budapest hotel.