George Clooney je eden izmed najbolje plačanih hollywoodskih igralcev, finančno uspešen pa je tudi pri prodaji svoje znamke tekile. Foto: Reuters
George Clooney je eden izmed najbolje plačanih hollywoodskih igralcev, finančno uspešen pa je tudi pri prodaji svoje znamke tekile. Foto: Reuters

Le kdo so glasovi za tem slavnim obrazom, se med drugim sprašuje dokumentarec Biti George Clooney (Being George Clooney). Tako skozi dobro uro trajajoč film spoznamo Italijana Francesca Pannofina, Nemca Martina Umbacha, Indijca Šaktija Singa, Turka Tamerja Karadaglija in Brazilca Marca Antonia Costo.

Gre za peterico mož, ki svoje glasove "posojajo" enemu največjih filmskih zvezdnikov našega časa. Nekateri izmed njih so tudi sicer igralci, eden je zdravnik na urgenci večje bolnišnice, eden je študiral pravo, eden pa piše knjige za otroke ... Dokumentarec raziskuje tako njihova osebna življenja kot življenja kot "alter ego" Georgea Clooneyja.

Dokumentarec režiserja in scenarista Paula Mariana nosi letnico 2016. Foto: IMDb
Dokumentarec režiserja in scenarista Paula Mariana nosi letnico 2016. Foto: IMDb

Mussolini in zgodovina sinhronizacije
Film popelje gledalce tudi skozi zgodovino sinhronizacije ter govori o pogojih dela in slavi sinhronizatorjev. Nedvomno velja, da odlična sinhronizacija pomeni tudi boljšo filmsko izkušnjo. Dokumentarec tako raziskuje posel in postopek nasnemavanja glasu - od nenavadnih začetkov v Mussolinijevi Italiji do tehnološkega razvoja, ki spreminja obraz sodobne filmske industrije. Ker je Hollywood vse bolj odvisen od uspešnosti na mednarodnih trgih, je tudi nasnemavanje govora v lokalnem jeziku postalo del večmilijardnih poslov.

Iz Holywooda v svet mnogoterih jezikov
Sinhronizatorski studii po vsem svetu se soočajo z nalogo sinhronizacije na stotine filmov v desetine jezikov, filmski producenti pa morajo že v naprej poleg ZDA upoštevati tudi zahteve trgov po svetu. Biti George Clooney je prvi dokumentarec, ki jo je mahnil za kulise sinhronizatorskih studiev v Los Angelesu, Berlinu, Rimu in Mumbaju. Film prikazuje tudi težave, procese in ljudi, ki ameriške filmske uspešnice prevajajo v uspešnice na mednarodnih trgih. Ob vsem tem pa si zastavlja izhodiščno vprašanje: "Kako je biti George Clooney?"


Dokumentarec si je mogoče ogledati do sobote, 23. maja.

Biti George Clooney, ameriški dokumentarni film