Foto:
Foto:

Uvrstitev Mastnakovega animiranega filma, nastalega v produkciji Casablance, je sedma udeležba slovenskih filmov na Berlinalu. Slovenski kratki film tako nadaljuje lanski uspeh kratkega filma (A)torzija Stefana Arsenijeviča. Ta je prejel zlatega medveda v sekciji kratkih filmov.

Prestižni berlinski festival bo potekal od 5. do 15. februarja. KinderFilmFest je kot edini na svetu del mednarodnega filmskega festivala t. i. tipa A in tako najpomembnejši.

Scenarij za Bizgece: Češnje sta napisala Grega Mastnak in Peter Povh, glasbo je prispeval Vojko Sfiligoj, producent filma pa je Igor Pediček. Bizgeci trajajo pet minut, poleg epizode Češnje pa je Mastnak s Povhom posnel še epizodo Na jug; film je posnet na 35-milimetrski trak.

Češnje dozorele že na 6. festivalu slovenskega filma
Bizgece: Češnje so zavrteli tudi na 6. festivalu slovenskega filma, in to v tekmovalni selekciji. Češnje se dogajajo poleti, ko si bizgeci zaželijo sočnih češenj, vendar te rastejo visoko na drevesu in bizgeci jih nikakor ne dosežejo. Trudijo se na različne načine, na koncu jim uspe, da se do sitega najejo češenj, vendar češnje potujejo dalje.

Mastnakovi filmi
Grega Mastnak se je rodil leta 1969 in študiral slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Izpopolnjeval se je na oddelku za animirani film praške filmske akademije (FAMU). Poleg slikarstva se ukvarja s stripom, ilustracijo in animiranim filmom. Posnel je že več animiranih filmov, kot so Skrivnost starega klobuka, AAAAAA, Boštjanček sanjari, Evforija, in animirane komentarje za nadaljevanko Peta hiša na levi.

Stekleni medved za najboljši mladinski film
Kinderfilmfest bo pod okriljem Berlinala poslej podeljeval še steklenega medveda za najboljši mladinski film. Že na 54. festivalu bodo prvič tekmovali filmi, namenjeni mladini, tj. gledalcem starejšim od 14 let. Program bo zapolnil vrzel med filmi za otroke in filmi, namenjenimi zgolj odraslim. O dobitniku steklenega medveda bo odločala petčlanska žirija, katere člani bodo stari najmanj 14 let. Tekmovanje za najboljši otroški film pa še ostane.