Festival, ki je največje filmsko srečanje na svetu in je običajno potekal v mesecu maju, so lani v fizični obliki odpovedali, letos pa zaradi epidemičnih razmer preložili za skoraj dva meseca. Predviden je od 6. do 17. julija. Foto: Reuters
Festival, ki je največje filmsko srečanje na svetu in je običajno potekal v mesecu maju, so lani v fizični obliki odpovedali, letos pa zaradi epidemičnih razmer preložili za skoraj dva meseca. Predviden je od 6. do 17. julija. Foto: Reuters
Sorodna novica Po letu zamude novi film Wesa Andersona naposled v Cannesu

Sean Penn bo v Cannesu z novim filmom Flag Day, italijanski režiser Nanni Moretti, dobitnik zlate palme leta 2001, s filmom Tre Piani, francoski režiser Jacques Audiard, prav tako zmagovalec Cannesa iz leta 2015, pa s filmom Les Oympiades.

Pridružili se bodo trem režiserjem, ki so jih za letošnji festival, ki se vrača po enoletnem premoru zaradi pandemije koronavirusne bolezni, že napovedali: ameriškemu režiserju Wesu Andersonu s filmom The French Dispatch, nizozemskemu režiserju Paulu Verhoevnu z Benedetto in domačinu Leosu Caraxu z Annette. Caraxov glasbeni film, njegov prvi v angleščini, bo tudi odprl festival.

Na francosko riviero se bo vrnil še en zmagovalec, tajski režiser Apichatpong Weerasethakul s svojim prvim filmom v angleškem jeziku Memoria, v katerem je nastopila Tilda Swinton. Vrnil pa se bo tudi dvakratni oskarjevec, iranski režiser Asghar Farhadi s filmom A Hero.

Tajski režiser Apichatpong Weerasethakul je leta 2010 zlato palmo osvojil s filmom Stric Boonmee se spominja; še pred tem je enkrat osvojil nagrado žirije in enkrat nagrado un certain regard. Njegov novi film, Memoria, je zgodba o Škotinji, ki začne na potovanju po Kolumbiji
Tajski režiser Apichatpong Weerasethakul je leta 2010 zlato palmo osvojil s filmom Stric Boonmee se spominja; še pred tem je enkrat osvojil nagrado žirije in enkrat nagrado un certain regard. Njegov novi film, Memoria, je zgodba o Škotinji, ki začne na potovanju po Kolumbiji "zaznavati čudne zvoke". V glavni vlogi nastopi Tilda Swinton. Foto: IMDb
Sorodna novica Častno zlato palmo bodo tokrat podelili Jodie Foster

Iz Rusije bo v tekmovalnem delu s filmom Petrov's Flu znani Kiril Serebrenikov, ki se je v zadnjem času znašel pod drobnogledom oblasti.

Francosko kinematografijo bodo zastopali še Mia Hansen-Love s filmom Bergman Island, Catherine Corsini (La Fracture), Bruno Dumont (France), Julia Ducournau (Titane) in Francois Ozon (Tout S'est Bien Passe).

V uradni tekmovalni izbor pa so se uvrstili še Ryusuke Hamaguchi iz Japonske s filmom Drive My Car, Nadav Lapid iz Izraela (Ahed's Knee), Nabil Ayouch iz Maroka (Casablanca Beats), Juho Kuosmanen iz Finske (Compartment No. 6), Joachim Trier iz Norveške (The Worst Person In The World), Joachim Lafosse iz Belgije (The Restless), Mahamat-Saleh Haroun iz Čada (Lingui) in madžarska režiserka Ildiko Enyedi s filmom The Story Of My Wife.

Največ filmov v tekmovalnem sporedu Cannesa so ženske režirale leta 2019 - štiri. Letošnji festival bo to številko izenačil. Ne pozabimo, da je Julia Ducournau leta 2016 festival Liffe obiskala z grozljivko Surovo. Z novim filmom Titane ostaja zvesta temu žanru. Foto: EPA
Največ filmov v tekmovalnem sporedu Cannesa so ženske režirale leta 2019 - štiri. Letošnji festival bo to številko izenačil. Ne pozabimo, da je Julia Ducournau leta 2016 festival Liffe obiskala z grozljivko Surovo. Z novim filmom Titane ostaja zvesta temu žanru. Foto: EPA
Sorodna novica "Ravnanje politika, ki je svoj denar skril na Bahame, je zame akt skrajnega nasilja"

Po vseh zamudah, ki jih je kinematografiji prineslo zadnje leto, so organizatorji za 74. festival nazadnje izbirali med približno 2000 deli. Tekmovalne filme bo ocenjevala žirija, ki jo bo vodil ameriški režiser Spike Lee, ta je bil izbran za predsednika žirije lani, preden so festival odpovedali.

Na novinarski konferenci so govorili tudi o zdravstvenih ukrepih. Organizatorji obljubljajo, da bo festival varen za množico filmskih strokovnjakov in medijev – po navedbah je za akreditacijo zaprosilo že približno 18.000 ljudi. To je sicer daleč pod običajnim obiskom, saj so navadno nabito poln filmski trg letos ločili od festivala v živo in ga preselili na splet.

Organizatorji upajo, da bodo lahko pripravili tudi nekaj posebnih projekcij zunaj tekmovalnega programa, med katerimi bosta dokumentarec o ameriškem filmskem zvezdniku Valu Kilmerju z naslovom Val in novi film Todda Haynesa o rockovskih zvezdnikih iz 60. let The Velvet Underground.

Flag Day je drama o
Flag Day je drama o "hčerki prevaranta, ki se mora soočiti z očetovo preteklostjo". Sean Penn je film režiral in v njem nastopil. Foto: EPA
Sorodna novica Spike Lee spregledan pri oskarjevskih nominacijah, a povabljen v Cannes

Oliver Stone bo predstavil nadgradnjo svoje klasike iz 90. let o atentatu na J. F. Kennedyja z naslovom JFK Revisited: Through the Looking Glass, Charlotte Gainsbourg film o svoji materi Jane Birkin, oskarjevski nagrajenec Tom McCarthy pa nov akcijski film z Mattom Damonom, Stillwater.

Eno presenečenje nas še čaka
Direktor festivala Thierry Frémaux je nakazal, da bo v kratkem razkril še eno blockbuster premiero, ki kot zaključni film ne bo del tekmovalnega programa. Za zdaj vemo samo, da to ne bodo težko pričakovani Peščeni planet, Zgodba z Zahodne strani ali bondiada No Time to Die.