Novico je danes sporočilo vodstvo enega najslovitejših filmskih festivalov na svetu, ki na francosko riviero že več kot sedem desetletij privablja ugledne filmarje in široko bero občinstva.

Jodie Foster se je rodila 19. novembra 1962. Foto: EPA
Jodie Foster se je rodila 19. novembra 1962. Foto: EPA

Doslej so častno zlato palmo prejeli Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Jean-Pierre Leaud, Agnes Varda in Alain Delon.

Letošnja dobitnica pravi, da festivalu v Cannesu veliko dolguje in da ji je spremenil življenje. Čeprav je pred tem že režirala, je bil zanjo odločilen trenutek, ko je enega svojih filmov predstavila na promenadi Croisette, o čemer je vedno sanjala.

Po sloviti canski promenadi se je sprehodila že pri trinajstih letih skupaj z igralcem Robertom de Nirom. Foto: AP
Po sloviti canski promenadi se je sprehodila že pri trinajstih letih skupaj z igralcem Robertom de Nirom. Foto: AP

Kultna vloga Iris v Taksistu
Po sloviti promenadi se je sicer sprehodila že pri trinajstih letih, ko je nastopila v filmu Taksist Martina Scorseseja (1976), ki je prejel zlato palmo. V enem svojih najbolj kontroverznih filmov je zaigrala mladoletno prostitutko Iris. Na festivalu v Cannesu so do zdaj prikazali sedem filmov, pri katerih je sodelovala kot igralka ali režiserka.

Zdaj 58-letna igralka in režiserka ter diplomiranka z univerze Yale je v svoji več kot štiri desetletja trajajoči karieri zaigrala v približno 50 filmih, med drugim v Sobi za paniko Davida Fincherja (2002), in režirala štiri celovečerne filme.

Doslej je dobila za svoje igralsko delo dva oskarja
Njen filmski prvenec je bil leta 1972 v Disneyjevem otroškem filmu Napoleon in Damantha. Najslavnejša je postala po vlogi agentke FBI-ja Clarice Starling v trilerju o serijskem morilcu Hannibalu Lecterju iz leta 1991, ki ga je režiral Jonathan Demme, morilca pa je upodobil Anthony Hopkins. Za vlogo je dobila drugega oskarja. Prvega je prejela tri leta prej za film Obtožena Jonathana Kaplana.

Med drugim je na svoji filmski poti snemala z režiserji, kot so David Fincher, Robert Zemeckis, Spike Lee, Alan Parker in Claude Chabrol.

V četrtek bodo tudi objavili celotni izbor uradnega tekmovalnega dela letošnjega festivala. Leta 2019 je na festivalu v Cannesu, ki letno privabi okoli 45.000 ljudi, zlato palmo za najboljši film osvojil južnokorejski Parazit režiserja Boonga Joon Hoja. Film je pozneje slavil tudi na podelitvi oskarjev. Prejel je kar štiri zlate kipce, tudi za najboljši film.

Predvidoma bo festival potekal od 6. do 17. julija
Filmski festival v Cannesu tradicionalno poteka maja. Lanskega, 73. po vrsti, so zaradi epidemije covida-19 odpovedali, letos pa ga iz istega razloga prelagajo za skoraj dva meseca. Predvidoma bo potekal od 6. do 17. julija.