Eden največjih bollwyoodskih zvezdnikov vseh časov je Amitabh Bachchan, ki bo letos praznoval 70. rojstni dan. Foto: EPA
Eden največjih bollwyoodskih zvezdnikov vseh časov je Amitabh Bachchan, ki bo letos praznoval 70. rojstni dan. Foto: EPA
V sredini v prvi vrsti nj. eksc. Janez Premože, veleposlanik RS v Indiji, s soprogo, skupaj s častnimi konzuli RS v Indiji in predstavniki iz Slovenije. Foto: RTA

Indijske producente so navdušili Piran, Bled, Maribor, Ljubljana in Celje ter Logarska dolina in Kranjska Gora, zato so že potrdili termin in v prvi polovici avgusta prihajajo v Slovenijo, kjer si bodo v štirih dneh ogledali lepote naše dežele. Indija sicer velja za državo z največjo filmsko produkcijo na svetu.

Medtem ko hollywoodske uspešnice polnijo kinodvorane po vsem svetu, Indijci zvesto sledijo le svoji produkciji. Prav v indijskih filmih, posnetih v Sloveniji, je odlična turistična in poslovna priložnost, da več kot 1,1 milijarde Indijcev spozna lepote naše države. Po besedah producentov iz Bollywooda postanejo evropski kraji, upodobljeni v njihovih filmih, zelo oblegani z indijskimi turisti.

O Bollywoodu
Komercialna indijska filmska industrija je večinoma zbrana v Mumbaju (izvorno Mumbai, nekdaj Bombaj), drugem največjem indijskem mestu, zato so jo zaradi tržne naravnanosti in bogate produkcije po ameriškem vzoru poimenovali kar Bollywood.

Bollywood, amalgam dveh imen, Bombaja (severovzhodnega indijskega poslovnega središča, leta 1995 preimenovanega v Mumbaj) in Hollywooda, je postal razširjen izraz za indijsko filmsko industrijo.

Termin Bollywood je ustvarilo angleško časopisje v Indiji v poznih sedemdesetih letih dvajsetega stoletja. Uveljavil se je kot mednarodni izraz, ki označuje filme v hindijščini, ki jih je naredila filmska industrija v Bombaju, vodilna medijska institucija v Indiji.

Prihod Bollywooda v Slovenijo je rezultat letošnjega praznovanja slovenskega dneva državnosti in počastitve 20. obletnice prijateljskih odnosov med Indijo in Slovenijo, ki je potekalo v Čenaju v organizaciji veleposlaništva RS v Indiji z nj. eksc. Janezom Premožetom na čelu, kjer so 200 pomembnim gostom predstavili tudi lepote Slovenije.