Prizor iz filma Jötunn, ki po besedah organizatorjev prinaša
Prizor iz filma Jötunn, ki po besedah organizatorjev prinaša "nore kajakaške pustolovščine na Islandiji". Foto: BOFF

Letošnja novost je prvi dan festivala, ki je v celoti namenjen pogovorom. 15. Boff se tako začenja danes ob 16. uri v Strgulčevi hiši, kjer se bodo zvrstila predavanja in pogovori o knjigah. Kot prvi se bo predstavil Klemen Mihalič s predavanjem Skalarjevo brezno – na sledi najgloblji jami v Evropi. Akterji prvega festivalskega dne bodo še Nace Novak, Jernej Šček, Emilio Comici in Dušan Jelinčič, so napovedali organizatorji.

Natančen program 15. Boffa
si lahko pogledate tukaj.

Trojica tematsko obarvanih fimskih večerov
Filmske projekcije se bodo v Kulturnem domu Bovec začenjale ob 17. uri. Tri filmske večere bi v grobem lahko poimenovali smučarsko-deskarski, avanturistično-alpinistični in družbeno-naravovarstveni. Tudi letos se bo festival sklenil s podelitvijo dveh nagrad občinstva, in sicer za najboljši tujejezični film ter za najboljši slovenski film.

Tudi razstava stvaritev "poeta gorske fotografije"
Spremljevalni program, ki bo na bovških ulicah, med drugim prinaša fotografsko razstavo Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv. Triglavski narodni park je z njo lani zaznamoval 40-letnico zakona o Triglavskem narodnem parku in 60-letnico prvega zavarovanja dela Julijskih Alp kot narodni park.

Razstava združuje skoraj 40 črno-belih fotografij Jake Čopa (1911–2002), ki velja za poeta gorske fotografije, prav toliko sodobnih barvnih fotografij istih motivov. Postavitev je tako rekoč vizualni sprehod skozi spremembe, ki so nastale v zadnjih štirih desetletjih ali več. Gre torej tudi za fotografska predstavitev tega narodnega parka v dveh različnih tehnikah in obdobjih. V centru Bovcu si bo mogoče na velikih panojih ogledati po deset izbranih parov fotografij.

Boff bo do petka zavzel tudi bovške ulice. Foto: BOFF
Boff bo do petka zavzel tudi bovške ulice. Foto: BOFF

Vprašanje trajnostne mobilnosti na območju Alp
V četrtek, 29. decembra, se bo ob 17. uri v Stergulčevi hiši začela okrogla miza o trajnostni mobilnosti v Julijskih Alpah in Triglavskem narodnem parku, sicer že znana tema na tem filmskem festivalu. Med sodelujočimi bodo strokovnjaki, župani in predstavniki različnih ustanov, ki se vsak na svoj način ukvarjajo s trajnostno mobilnostjo, da analizirajo priložnosti ter nakažejo poti do rešitev v Alpah in širši Sloveniji, še piše v napovedi.

Od srede do petka bo v kulturnem domu stojnica s knjigami, vsakodnevno bo organizirana tudi animacija za otroke. Na festival se letos vrača tudi večerni glasbeni program. Na prvi večer festivala bodo tako v Stergulčevi hiši nastopili Mihael Imperl & band.