Bradley Cooper je nedavno razburil cel kup Američanov, ker se je udeležil Nacionalne konvencije demokratske stranke. Kako je mogoče, da je človek, ki je igral
Bradley Cooper je nedavno razburil cel kup Američanov, ker se je udeležil Nacionalne konvencije demokratske stranke. Kako je mogoče, da je človek, ki je igral "ameriškega junaka" Chrisa Kyla, po politični preferenci demokrat, so se čudili republikanci. Foto: Reuters
Warrickovo delo je za "knjigo leta" med drugim razglasila tudi Michiko Kakutani, legendarna recenzentka New York Timesa. Foto: Amazon

Ameriški novinar Joby Warrick je letos za svojo knjigo Black Flags: The Rise of ISIS dobil Pulitzerjevo nagrado; v knjigi raziskuje razvoj džihadistične skupine od prvih celic v odročnem jordanskem zaporu pa do njihovega vojaškega pustošenja po Siriji. V drugi polovici knjige popisuje poskuse ameriških in drugih vojaških sil, da bi delovanje IS-ja preprečili. "Navdušen sem, da lahko končno obelodanim to vest," je v četrtek o ekranizaciji tvitnil Warrick.

Bradley Cooper, ki je verjetno najbolj prepoznaven po franšizi Prekrokana noč ter po Eastwoodovi vojni drami Ostrostrelec, v kateri je upodobil najsmrtonosnejšega ostrostrelca v zgodovini ameriške vojske, s HBO-jevim projektom sodeluje kot prvi mož svojega produkcijskega podjetja Joint Effort. Ni še potrjeno, ali bo v Black Flags imel tudi kakšno vlogo.

Warrick, ki o nacionalni varnosti poroča za časnik Washington Post, namen serije razume kot "razlago, izobraževanje in razjasnjevanje vprašanj v zvezi z IS-jem in gibali njenega delovanja"; s Cooperjem se strinjata o tem, da so vse te teme za ameriško javnost "skrajno pomembne". "Gre za zabavni program, ki pa ni zgolj zabaven," je pojasnil Warrick. "Zgodba je v dobrih rokah."

Ko Hollywood potrka na vrata
Bradley Cooper in soproducent serije Todd Phillips sta se z Warrickom v začetku letošnjega leta sešla na njegovem domu na obrobju Washingtona in mu predstavila svojo vizijo za projekt. "Ko napišeš neleposlovno delo o pomembni temi, ti sicer laska, da obstaja zanimanje za ekranizacijo, ampak seveda te tudi malce skrbi," priznava novinar. "Sprašuješ se: Kako jo bodo preoblikovali?" Sam sicer ne bo napisal scenarija, ga je pa menda ekipa "vključila v dogajanje" in ga spraševala za mnenje. "Integriteta njihovih zamisli je name naredila velik vtis."

Cooper in Phillips sta podjetje Joint Effort ustanovila leta 2014. 19. avgusta v ameriške kinematografe pošilja vojno komedijo War Dogs, ki jo režira Phillips, v igralski zasedbi pa sta poleg Bradleyja Cooperja še Miles Teller in Jonah Hill.