Branko Završan in režiser Alberto Fasulo na podelitvi nagrad filmskega festivala v Rimu. Foto: EPA
Branko Završan in režiser Alberto Fasulo na podelitvi nagrad filmskega festivala v Rimu. Foto: EPA
TIR ni veljal za favorita za glavno nagrado, a se je nato žirija soglasno odločila, da si jo zasluži. Foto: Producenti
Završan na novinarski konferenci za film TIR. Foto: EPA

Završan je za snemanje tega filma opravil šolo za tovarnjakarja in celo prejšnje poletje vozil tovornjak, med drugim je prevažal bučke iz Nemčije v Italijo in paradižnike iz Nizozemske v Grčijo.

TIR, igrani dokumentarec, posnet v naturalističnem slogu, je zgodba o Bošnjaku, ki, potem ko mu nikakor ne uspe dobiti službe učitelja, sede za volan tovornjaka.

"Dokumentarca ceste" v središču
TIR je že drugi italijanski dokumentarec z glavnim priznanjem na pomembnem domačem festivalu v desetih tednih, saj je glavno nagrado v Benetkah na presenečenje večine dobil film Sveta obvoznica v režiji Gianfranca Rossija. Nagrajencema je skupno tudi to, da sta oba nekakšna "filma ceste", saj je beneški zmagovalec zgodba o življenju ob rimski obvoznici.

TIR, italijansko-hrvaška neodvisna koprodukcija, ni veljal za favorita za glavno nagrado, ki je dobila ime po Marku Avreliju. Fasulu (TIR je njegov prvi dolgometražni film) je ob bučnem aplavzu zlati kipec izročil predsednik žirije James Gray, ki je povedal, da so bile razprave o tem, komu podeliti priznanje, "živahne", a je bil na koncu dobitnik "očitna izbira".

Ostali nagrajenci osme izdaje festivala
Osrednji igralski nagradi osme izdaje Rimskega filmskega festivala sta dobila hollywoodska zvezdnika Scarlett Johansson (Her) in Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club).

Za najboljšega režiserja so razglasili Kijošija Kurosavo (Seventh Code), nagrado za najobetavnejše igralce si je razdelila zasedba filma Gass (v prevodu Trpek) v režiji Iranca Kiaraša Asadizadeha. Nagrado žirije je dobil film Quod Erat Demonstrandum romunskega režiserja Andreija Gruzsniczkega.

Oglejte si nekaj utrinkov z rimske predstavitve filma TIR sedmi sili in z zaključne podelitve nagrad. Posamezno fotografijo lahko povečate s klikom.