V finalni izbor so se uvrstili še 20.000 vrst čebel (r. Estibaliz Urresola Solaguren), Adamant (r. Nicolas Philibert), Sestre v savni (r. Anne Hints) in Zbornica (r. Ilker Catak). Zaradi omejitve avtorskih pravic film Zbornica ne bo na ogled na RTV 365, kjer si jih bo mogoče ogledati med 6. in 9. aprilom.

Gledalci so pozvani, da na brezplačnih projekcijah v Kinodvoru ocenijo nominirane filme. Z oddajo ocene filma lahko tudi gledalci iz Slovenije osvojijo nagrado v obliki povabila na slavnostno razglasitev nagrajenca v Evropskem parlamentu. V Bruslju se bodo srečali tudi z nominiranci in nagrajenci. RTV Slovenija kot javni medijski servis s sodelovanjem pri projektu, ki ga omogoča pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani, izpolnjuje svoje poslanstvo največje kulturne ustanove v državi.

Gledalci lahko svojo oceno - na lestvici od ena do pet - oddajo do 14. aprila na spletni strani nagrade lux.

Nominirani filmi za nagrado občinstva LUX na voljo na RTV 365 - od 6. 4. do 9. 4.

Končno uvrstitev filmov bodo nato določili z združitvijo ocene javnosti in poslancev Evropskega parlamenta, pri čemer vsaka ocena šteje za polovico. Zmagovalni film bodo razglasili na slovesni podelitvi nagrade občinstva lux, ki bo 16. aprila v Evropskem parlamentu. Lani je slavil belgijsko-nizozemsko-francoski film Blizu (Close) režiserja Lukasa Dhonta.

V Kinodvoru bo drevšnji projekciji filma Jesensko listje, ki bo na ogled ob 18.30, ob 20. uri sledi še film 20.000 vrst čebel. V sredo ob 17.30 bo na ogled dokumentarec Sestre v savni, v četrtek ob 18. uri si je mogoče ogledati film Adamant, v petek pa bo ob 18. uri pa bo cikel sklenil film Zbornica.

Nagrado občinstva lux organizirata Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinema. Evropski parlament je nagrado ustanovil leta 2007, da bi pomagal distribuirati kakovostne filme iz EU, ki odražajo kulturno raznolikost v Evropi in širše ter se dotikajo tem, kot so človekovo dostojanstvo, enakost, nediskriminacija, vključevanje, tolerantnost, pravica in solidarnost.

Peterica letošnjih nominirancev bo tudi letos predvajana v kinematografih po vsej Evropi s podnapisi v vseh 24 uradnih jezikih EU-ja.