Vstop na projekcije, ki se bodo zvrstile med 2. in 5. aprilom, bo prost, brezplačne vstopnice pa so že na voljo za prevzem pri Kinodvorovi blagajni. Za posamezen film lahko vsak obiskovalec ali obiskovalka prevzame največ dve brezplačni vstopnici.

V času od 6. do 9. aprila bo nato na RTV 365 vsak dan za 24 ur objavljen eden izmed nominiranih filmov (z izjemo Zbornice): 20.000 vrst čebel, Odpadli listi, Adamant in Sestre v savni.

V poštev za nominacijo so prišli filmi, ki so prvo uradno projekcijo dobili med 1. junijem 2022 in 31. majem 2023 in imajo evropskega režiserja (ali pa režiserja, ki živi in dela v Evropi že vsaj pet let). Foto: Kinodvor
V poštev za nominacijo so prišli filmi, ki so prvo uradno projekcijo dobili med 1. junijem 2022 in 31. majem 2023 in imajo evropskega režiserja (ali pa režiserja, ki živi in dela v Evropi že vsaj pet let). Foto: Kinodvor
Sorodna novica Jesensko listje

Nagrado občinstva lux organizirata Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinema, o njenem dobitniku pa vsako leto odločajo evropski poslanci in gledalci po celi Evropi.

Gledalci po Evropi sodelujejo tako, da ocenijo pet nominiranih filmov, ki so si jih ogledali. Z glasovanjem se potegujejo za številne nagrade, svojo oceno pa lahko do 14. aprila oddajo na spletni strani nagrade lux.

Glasovanje lahko tudi prinese nagrado
Zmagovalni film bo razglašen na slovesnosti v Evropskem parlamentu. Z oddajo ocene filma lahko gledalci, tudi tisti iz Slovenije, osvojijo nagrado – povabilo na slavnostno podelitev, kjer se bodo v Bruslju srečali tudi z nominiranci in nagrajenci.

2. aprila ob 18.30 bo na sporedu Jesensko listje, ob 20.30 pa 20.000 vrst čebel. 3. aprila sledi projekcija Sester v savni (ob 17.30), 4. aprila ob 18.00 pa dokumentarec Adamant. 5. aprila lahko peterico zaokrožite z ogledom Zbornice ob 17.00.

Sorodna novica Adamant

Na RTV 365 bodo štirje filmi objavljeni drug za drugim: vsak bo objavljen od polnoči do polnoči naslednjega. Sestre v savni bodo na ogled 6. aprila, Jesensko listje 7. aprila, Adamant 8. aprila in 20.000 vrst čebel 9. aprila.

Nekaj malega o filmih, med katerimi izbirate
Film 20.000 vrst čebel (20.000 especies de abejas), prvenec španske (oz. baskovske) režiserke Estibaliz Urresola Solaguren pripoveduje zgodbo osemletne deklice, ki vse težje prenaša, kako jo ljudje naslavljajo – z imenom Aitor, ki ga je dobila ob rojstvu. Med poletjem v podeželski hiši, povezani s čebelarstvom, med druženjem s sorodnicami odkriva svojo spolno identiteto.

V filmu Jesensko listje (Kuolleet lehdet) finskega režiserja Akija Kaurismäkija, se neke noči v Helsinkih naključno srečata dve osamljeni duši, ki iščeta ljubezen. Njuno srečanje zaznamujejo alkoholizem, izgubljene telefonske številke, nesporazumi in življenje na splošno, ki ni vedno kot v filmih.

Sestre v savni so bile nagrajene za najboljšo režijo v sekciji svetovnih dokumentarcev na festivalu Sundance. Foto: www.conic.film
Sestre v savni so bile nagrajene za najboljšo režijo v sekciji svetovnih dokumentarcev na festivalu Sundance. Foto: www.conic.film

Adamant (Sur l'Adamant) francoskega režiserja Nicolasa Philiberta je dokumentarec o edinstvenem dnevnem centru: plavajočem objektu na Seni v srcu Pariza. Lebdi na vodi, hkrati pa je sidro v času in prostoru za odrasle, ki živijo z duševnimi boleznimi. Film gledalca vabi, da se vkrca ter spozna paciente in skrbnike.

Dokumentarec Sestre v savni estonske režiserke Anne Hints pripoveduje zgodbo skupine žensk, ki se zbirajo v varnem mraku dimne savne in si delijo intimne misli in skrivnosti. V toplem zavetju se razgalijo, znebijo strahov in sramu ter si povrnejo moč.

Zbornica (Das Lehrerzimmer) nemškega režiserja Ilkerja Cataka sledi Carli, mladi in idealistični učiteljici, ki se odloči preiskati serijo tatvin v svoji šoli. S pomočjo skrite kamere odkrije tatu, a to razkritje preseneti vse in Carlo sooči z nerešljivo dilemo.

Lani zmagala presunljiva zgodba o prijateljstvu in izgubi
Zmagovalec nagrade lux za leto 2023 je bil izbran na podlagi kombinacije ocen evropskih poslank in poslancev in 45.000 ocen, ki so jih prispevali gledalci iz vseh koncev EU-ja. Zmagal je belgijsko-nizozemsko-francoski film Blizu o prijateljstvu med odraščajočima fantoma v režiji Belgijca Lukasa Dhonta.

Sorodna novica Celovečercu Blizu belgijskega režiserja Lukasa Dhonta evropska nagrada občinstva lux

Sodeluje vseh 27 držav EU-ja
Vsakoletna pobuda Evropskega parlamenta daje nominiranim filmom večjo prepoznavnost, hkrati pa omogoča občinstvu, da si ogleda filme, ki sicer v njihovi državi morda ne bi bili prikazani. Nominirani filmi so podnaslovljeni v 24 uradnih jezikih Evropske unije in se brezplačno predvajajo v vseh njenih 27 državah članicah. Izbrani filmi ozaveščajo o nekaterih osrednjih družbenih in političnih vprašanjih. Nagrada spodbuja občinstvo, da se z glasovanjem za najboljši film dejavno opredeli in izrazi svoje mnenje. Zmagovalni film nagrade občinstva LUX bo prilagojen za gluhe in naglušne.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola poudarja, da je Evropski parlament edini na svetu, ki podeljuje filmsko nagrado: "Z nagrado občinstva lux vsako leto povezujemo delo evropskih politikov s filmskim ustvarjanjem v Evropi. Umetniška plat nagrade občinstva lux odraža našo vnemo v boju za državljanske in človekove pravice, za pravičnost, demokracijo in svobodo."

Nominirani filmi za nagrado občinstva lux na voljo na RTV 365 – od 6. 4. do 9. 4.