Foto: Reuters
Foto: Reuters

V štirih tednih po 19. juliju so projekcije v blagajne kinodvoran prinesle 65,7 milijona funtov (76,7 milijona evrov), v enakem obdobju leta 2019 je bil po podatkih sledilnika filmskih blagajn Comscore znesek v višini 129 milijonov funtov (150,6 milijona evrov).

Sorodna novica Črna vdova

Obiskovalci britanskih kinematografov so si v preteklih tednih lahko gledali filme, kot sta Črna vdova in Hitri in drzni 9: Drzna saga. Številni filmi, ki so obetali, so imeli zaradi covida-19 prestavljene premiere z lanskega leta na letošnje poletje, a v kinodvorane niso privabili množic, kot bi jo pričakovali pred tem, navaja BBC.

In kako je v ZDA?
S podobnimi razmerami se srečujejo v ZDA, kjer so zadnje štiri konce tedna zaslužili 51 odstotkov zneska, ki so ga nabrali leta 2019. Ob teh številkah in naraščajočih primerih okužb s covidom-19 so bile premiere filmov Veliki rdeči pes Clifford, Venom: Let There Be Carnage in Hotel Transilvanija 4 v preteklih tednih prestavljene na poznejši datum ali na ponudnike pretočnih vsebin. Sicer malo verjetno, a vendarle mogoče, da bo že četrtič predstavljena tudi premiera najnovejše bondiade z naslovom Ni čas za smrt.

Sorodna novica Ni čas za smrt: Novo bondiado napovedali za 28. september

Po besedah generalnega direktorja britanskega kinematografskega združenja (UKCA) Phila Clappa nekateri gledalci še vedno niso pripravljeni na vnovičen obisk kina, predvsem starejše občinstvo. Britanska kinematografija je med pandemijo izgubila dve milijardi funtov in nihče ni predvideval, da si bo takoj opomogla. Clapp meni, da so vsi približno tam, kjer so pričakovali, da bodo.

BBC navaja tudi Charlesa Ganta, analitika filmskih blagajn za Screen Daily, ki pravi, da je sicer res, da so trenutne številke veliko nižje od tistih iz leta 2019, a so tudi veliko višje od lanskih. Pred dvema letoma je v Veliki Britaniji 13 filmov zaslužilo več kot 20 milijonov funtov, kar letos ni uspelo še nobenemu filmu kljub premieram nekaterih pričakovanih visokih zaslužkarjev.

Sorodna novica Hitri in drzni: Še dva filma in sage bo konec

Fenomen Hitrih in drznih
Po svetu je več kot 400 milijonov dolarjev to poletje dosegel le film Hitri in drzni 9: Drzna saga, le peščica pa je prišla do 100 milijonov dolarjev na domačem trgu v Severni Ameriki, je dejal analitik Jeff Bock. Filmska industrija je po njegovem mnenju navajena, da vsaj nekaj filmov po svetu zasluži več kot milijardo dolarjev.

Studii v tem času eksperimentirajo – že po 45 dneh predvajanja v kinematografih ponudijo film na platformah pretočnih vsebin ali ga celo brez premiere v kinematografih prikažejo le pri ponudnikih pretočnih vsebin, po navadi za dodatno plačilo. Kot še dodaja Bock, je povsem mogoče, da se je filmska industrija za zmeraj spremenila.