Bruce Lee je umrl leta 1973, star komaj 32 let. Verjetno zaradi odpovedi srca je umrl med snemanjem flma Fist of Fury. Foto: EPA
Bruce Lee je umrl leta 1973, star komaj 32 let. Verjetno zaradi odpovedi srca je umrl med snemanjem flma Fist of Fury. Foto: EPA
Bruce Lee
Bruce Lee, ki je bil diplomirani filozof, je borilne veščine razumel kot metaforo za duhovnost.
Brandon Lee
Bruce Lee se je poročil s prav tako talentirano mojstrico borilnih veščin, Lindo Cadwell, s katero sta imela dva otroka - hčerki je ime Shannon, sin Brandon pa je šel po očetovih stopinjah, postal igralec in prav tako prezgodaj, pod streli med snemanjem filma Vran, umrl. Foto: EPA

Hongkonško-ameriški filmski igralec in mojster borilnih veščin se je rodil leta 1940 v San Franciscu s pravim imenom Lee Džun Fan, a se je pri starosti komaj treh mesecev z družino preselil v Hongkong in se pozneje pri 18. letih vrnil v ZDA.
Če bi Cetung svojo naklonjenost igralcu javno propagiral, bi Lee gotovo nemudoma dosegel takšno slavo in pomen, kakšna je imel na primer vojak Lei Feng, 'dobri samaritan', po katerem naj bi se zgledoval vsak kitajski študent. A Lee v bistvu ni potreboval Cetungove pomoči. Presegel je pomen narodnega heroja, presegel je meje Kitajske. Kot je Mao Cetung pravilno opazil, so bili Leejevi filmi namreč metafora za spopad med dobrim in zlim, pri tem je Lee seveda poosebljal dobro, to pa je nekaj, s čimer se lahko vsakdo poistoveti.
Bruce Lee, narodni heroj
Filmoljubci priznavajo, da je imel Lee neko privlačnost, ki je presegla le meje platna ali borilnih spretnosti. Poosebljal je estetiko, ki je razblinila stereotipno podobo azijskih mož.
Za azijske igralce je bilo, pravzaprav je še vedno, prebiti se v središče hollywoodskih produkcij, ki dosežejo gledalce po vsem svetu, velik izziv. V zgodnjih letih so vloge azijskih moških zaupali neazijskim igralcem, ki so jim za film kožo obarvali rumeno, jim narisali poševne oči in jim dodali večje zobe. Z azijskimi igralkami je bilo drugače. Čeprav ni bilo dosti vlog zanje, pa so le poosebljale eksotično lepoto, medtem ko so se azijske moške vloge omejevale na učenjake, modrece ali zlobneže.
Danes so med najbolj znanimi imeni Jackie Chan, Jet Li in Chow Yun-Fat, vendar se položaj kljub nekaj zvezdniškim imenom še vedno ni dosti spremenil, saj so tudi vloge zanje omejene in bolj ali manj stereotipne. Lee je kazal neverjetno spretnost in krepkost, formulo za uspešno kariero, ki pa je bila zaradi mnogo prezgodnje smrti relativno kratke narave.
Bruce Lee, kakršnega ne poznamo
Ob obletnici rojstva te hongkonške legende je izšla nova biografija o Leejevih mlajših letih z naslovom Bruce Lee. Moj brat. Ta naj bi obsegala podrobnosti, ki nekako ne sovpadajo z osebnostjo, kakršno je poznala javnost. Bil je zelo kratkoviden - Brucea Leeja si z debelimi očali nekako ne predstavljamo -, kot najstnik pa je bil precej sramežljiv in je raje plesal z bratom, kot da bi k plesu povabil dekle, v katero se je zagledal.
Lee je v filmu prvič nastopil leta 1950, The Kid, leta 1957 pa je igral mlajšega brata v filmu Thunderstorm. Že njegove zgodnje vloge kažejo izredno vsestranskost. Njegova najboljša dela so nastala v Hongkongu, a dosegla neverjeten uspeh po svetu. Uspelo mu je nekaj, kar do takrat ni uspelo nobenemu kitajskemu igralcu. Zapisal se je med največja imena zgodovine azijskega filma. Postal je 'ikonska figura' zlasti na Kitajskem, saj je v svojih filmih portretiral kitajski nacionalni ponos.