Globoki ponaredek Brucea Willisa v novem oglasu za telekomunikacijsko podjetje. Foto: Zajem zaslona
Globoki ponaredek Brucea Willisa v novem oglasu za telekomunikacijsko podjetje. Foto: Zajem zaslona

Bruce Willis je tako postal prvi hollywoodski zvezdnik, ki je prodal pravice za svojega digitalnega dvojčka, ki bo namenjen uporabi na velikem platnu oz. televiziji. Pravice je od njega kupilo ameriško podjetje Deepcake, ki je s pomočjo tehnologije "globokih ponaredkov" ustvarilo oglas za rusko telekomunikacijsko podjetje, ne da bi Bruce Willis sploh prišel na snemanje. Njegov obraz so namreč digitalno prenesli na telo drugega igralca.

Sorodna novica Bruce Willis izgublja sposobnost govora, zato se bo upokojil

"Všeč mi je bila preciznost, s katero so ustvarili moj lik," je Willis zapisal v izjavi na svoji spletni strani. "Nastal je minifilm v zame tipičnem žanru akcijske komedije. Zame je to odlična priložnost, da zavrtim čas nazaj."

"Zaradi novih tehnologij sem lahko komuniciral, delal in sodeloval pri snemanju, čeprav sem bil na drugi celini. To je bila nova in zelo zanimiva izkušnja, za katero sem hvaležen celotni ekipi."

Bi bilo etično posneti nov film s Caryjem Grantom?
Čeprav so številni že opozarjali na nevarnost, da bi se globoki ponaredki lahko uporabljali za širjenje političnih dezinformacij iz ust ponarejenih "verodostojnih virov", pa v Hollywoodu to v prvi vrsti pomeni, da bi se lahko v nove filme vrnili igralci, ki so že pokojni. Celo novo kariero bi denimo lahko dobile ikone iz preteklih obdobij filmske zgodovine.

Tehnologijo so denimo že uporabili v spin-off filmih Vojne zvezd, ko je bilo treba ustvariti mlajše različice znanih igralcev.

Karieri se je bil prisiljen odpovedati
Bruce Willis je na začetku letošnjega leta napovedal svojo upokojitev, vzrok zanjo je bila diagnoza afazije, postopne izgube govora in jezika. Ljudje, ki trpijo za afazijo, imajo pogosto težave z branjem, poslušanjem, govorom in pisanjem. Družina Willis je v izjavo za javnost zapisala, da afazija vpliva na kognitivne sposobnosti igralca, zaradi česar "se umika od kariere, ki mu je toliko pomenila". 67-letni igralec je nastopil v več kot 70 filmih, med drugim v svetovno znani franšizi Umri pokončno.